Sıfır araçlarda fahiş fiyat artışının önüne geçmek için, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 6 ay 6 bin kilometre uygulaması 15 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yapılan denetlemelerde ise bazı noter ve ekspertizlerin bu kurala uymadığı tespit edildi.

Noterlere ibraz etme yükümlülüğü var

Yapılan yeni uygulama ile yasal olarak  araç satışı gerçekleşmeden 3 gün önce ekspertiz raporu alma ve bu raporu notere ibraz etme yükümlülüğü bulunuyor.Bu maddeyi ihlal eden bazı noterler alıcı ve satıcının sözlü beyanını esas alarak ve aykırı işlem yaparak devri gerçekleştiriyor.

otomobil

Ekspertiz müşterilerin isteklerine göre rapor yazıyor

Yeni Şafak Gazetesi’nde yer alan habere göre; TSE standartlarına uygun bazı ekspertizlerde ise durum tamamen alıcı ve satıcının isteğine bağlı olarak gelişiyor. Yasal şartlara uymayan söz konusu aracın kilometresi yine alıcı ve satıcının isteği üzerine kanuna uygun olarak düzenleniyor. Ekspertizlerin işaret ettiği ve düzenlemede yer alan TSE belgesi yalnızca ekipmanların uygunluğunu denetlerken, bu tip özel işletmelerin yasa dışı işlemlerle zorunluluğa gelir uğruna uymadığı anlaşılıyor.

Galeriler tanıdık işiyle alım satım yapıyor

Galericiler ise yasal düzenlemeyi hem internet satışlarında hem de eş dost satışlarında delmeye devam ediyor. Yıllık 3 araç alım satımı yapabilen bireysel alıcı ve satıcıları kullanan galeri ve diğer kapsamda olan işletmeler, bunun yanında para ile de gayri yasal işlemleri gerçekleştiriyor. Alım satım işi yapmayan birçok vatandaşa para teklif eden galericiler devir ve tüm işlemlerini bu şekilde hallediyor.

300 bin lira ceza torbada bekliyor

15 Ağustos’ta yürürlüğe giren ve takip edilmeye başlanana ikinci el ve sıfır araç alım satım işlerinde 6+6’ya uymayanlar bir bir tespit edilip dosyalanıyor. Hem internet hem de fiziki satışa konu olan yasa dışı araç alım satımı yapanları tespit eden ve araç başına 300 bin liraya kadar ceza kesecek Ticaret Bakanlığı'nın düzenlemesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Torba Kanun teklifinde yer alıyor. Komisyondan geçerek onaylanacak düzenlemeyle birlikte Bakanlık geçmişte tespit ettiği ihlallerin yanı sıra güncel tespitlerle birlikte cezai işlemlere hız verecek.