Ruslar'ın 2. vatanı sayılan Antalya Konut satışlarında liderliği ele geçirdiler artık yerli vatandaş ev almak hayal olduğu için yabancılara çok uyguna gelen konut sektöründe ilk sıra Rusların oldu. Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş hız kesmesine rağmen devam ederken TÜİK merakla beklenen konut satış istatistikleri raporunu yayımladı. Yayımlanan raporla konut satış rakamlarında ki düşüşün devam ettiği görüldü.

Açıklanan son resmi rakamlara göre Türkiye'de Ekim ayında yurt genelinde 102 bin 660 konut satışı yapıldı. Konut satış rakamlarında 2021 yılının Ekim ayına oranla yüzde 8.8 oranında düşüş yaşandı.

antalya-kiralık-faiş daire

YABANCILARA KONUT SATIŞINDA SON DURUM NE?

TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlara göre Ekim ayında yabancılar Türkiye'den 5 bin 377 adet konut satın aldılar. Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaşın ardından Antalya başta olmak üzere yazlık bölgelere akın eden Ukrayna ve Rus vatandaşlarının alımlarının Ekim ayında da devam ettiği görüldü. Ekim ayında Türkiye'den en çok konut alan yabancılar Ruslar oldu.

Yabancılara satılan 5 bin konuttan 2 bin 23 tanesi Ruslara satıldı. Rusları sırası ile 498 konutla İran, 310 konutla Irak ve 216 konutla Ukrayna vatandaşları takip etti. Ocak ve Ekim ayını kapsayan yılın ilk 10 aylık toplam konut satışı rakamları dikkate alındığında ise yüzde 26.9 artış yaşandığı görüldü. Yabancılar söz konusu dönemde Türkiye'den toplamda 55 bin 21 adet konut satın aldılar.

Yabancılara konut satışı hakkında yapılan sert eleştiriler nedeniyle hatırlanacağı üzere parasal sınır artırılmıştı. Nisan ayında yapılan yasal düzenleme ile 250 bin dolar olarak uygulanan konut alan yabancıya vatandaşlık sınırı 400 bin dolara yükseltilmişti.