EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, İstanbul’da 100 metrekarelik daire başına ödenen ortalama aylık aidat tutarında en yüksek rakam 1.800 TL,  Ankara’da 650 TL, İzmir’de ise 700 TL.

EVA Gayrimenkul Değerleme Yöneticisi Serkan Bal, Ocak ayında İstanbul genelinde aidat artışlarının ortalaması yaklaşık %40 olduğunu belirterek, “Temmuz ayında asgari ücrete uygulanan zam ile birlikte aidatlar markalı konut projelerinde %65-%80,  geniş peyzaj alanı, havuz alanları, açık kapalı otoparkı bulunan sitelerde %50, az konutlu yapılarda ve tekil binalarda açık/kapalı otoparkı ve peyzaj alanı bulunan binaların aidatlarındaki artışlarında yaklaşık %40 seviyelerinde arttı. Yalnızca tekil binalarda apartman görevlisi bulunan, güvenlik vb. çalışan personeli bulunmayan yapılarda ise artış oranı ortalama %25-%30 aralığında“ dedi.

Eyüpsultan

Rakamların Ocak ayını kapsadığı ve Mart, Nisan aylarında gerçekleştirilen ara zamların dahil olmadığının altını çizen Bal,  “Ocak ayında uygulanan artışlar daha çok asgari ücret zammına ve enflasyon oranına odaklı gerçekleşmişti. Ortak alan vb. giderlerdeki maliyetlerin Mart aylarında daha da fazla artış göstermesi site ve apartman yönetimlerini zor durumda bıraktı. Buna istinaden harcama kalemlerini maliklere sunarak ara zam uygulayan apartman ve site yönetimlerinin sayısı oldukça fazla. Ekonominin tam olarak düzeldiğinde artış oranları daha makul seviyelerde olabilecektir. Özellikle 2021 Kasım-Aralık aylarındaki maliyetler ile 2022 Mart-Nisan ayındaki maliyetler arasındaki farklar apartman ve site yönetimlerine maddi açıdan zor zamanlar yaşattı.

 

Aidatlar Temmuz ayında ortalama % 30-80 oranında arttı

İstanbul, Ankara, İzmir illeri olarak aidatları değerlendirdiğimizde 2022 Ocak ayı içerisinde uygulanan zamlara ilave olarak Temmuz ayında ortalama %30-%37 oranları aralığında artışlar gerçekleşti. Bazı markalı projeler ve ilçeler özelinde artış oranlarının %65-%80 rakamlarına çıktığı görülmektedir.

İstanbul’da en yüksek rakam 1.800 TL ile Beşiktaş’ta

İstanbul’da 100 metrekarelik daire başına ödenen ortalama aylık aidat tutarında en yüksek rakam 1.800 TL ile Beşiktaş’ta görülürken, onu 1.450 TL ile Şişli, 1.440 TL ile Sarıyer, 1.250 TL ile Ataşehir ve 1.200 TL ile Kadıköy takip ediyor. Söz konusu rakamın en düşük olduğu ilçeler ise sırasıyla 350 TL ile Çatalca, 425 TL ile Arnavutköy, 450 TL ile Sultanbeyli, 500 TL ile Silivri ve Sultangazi takip ediyor. En yüksek artış oranı Beykoz, Üsküdar ve Sarıyer ilçeleri olurken, bunun nedeni ise Üsküdar, Beykoz, Sarıyer ilçelerinde müstakil villa kullanımına uygun çok sayıda site bulunması ve bu sitelerdeki ortak alan maliyetlerinin hızlı artış göstermesinden kaynaklanmaktadır.

Ankara’da ödenen ortalama aylık aidat tutarı 650 TL

Ankara’da Çankaya ilçesinde 100 metrekarelik daire başına ödenen ortalama aylık aidat tutarı 650 TL, Gölbaşı’n da 500 TL, Yenimahalle 360 TL, Etimesgut 320 TL olarak devam ediyor. Tekil konut binası olup apartman görevlisi bulunmayan, ortak alan giderleri az olan eski apartman binalarında ise Ankara genelinde aidat ortalaması 100 TL bandında. Markalı konut projelerinde aidatlar 1.500 - 3.500 TL arasında değişiyor. Lüks site olup konut sayısı az ise daire başına ödenen ait tutarları/maliyetleri daha da artmaktadır.

 İzmir’de aylık aidat tutarı 700 TL

İzmir’de Karşıyaka ilçesinde ise 100 metrekarelik daire başına ödenen ortalama aylık aidat tutarı 700 TL, Bayraklı ve Bornova’da 675 TL. Tekil konut binası olup apartman görevlisi bulunmayan, ortak alan giderleri az olan eski apartman binalarında ise İzmir genelinde aidat ortalamasının 150 TL bandında olduğunu görüyoruz. Çeşme ilçesinde yazlık lüks site özelliğindeki projelerdeki aidatları ise 1.750 -3.000 TL aralığında değişiklik gösteriyor.” şeklinde konuştu.

​Yönetimlere ve kat maliklerine tasarruf yolları hakkında da bilgiler veren Bal, şöyle devam etti:

“Yönetimlerin alabildiği en verimli önlemlerden biri ortak alan giderlerini minimuma düşürmeye çalışması. Yüksek enerji tüketen aydınlatmalar, dışarıdan alınan ortak alan hizmetlerinin sayılarının azaltılması, peyzaj giderlerinin düşürülmesi gibi önlemler öncelikli olarak ortaya çıkıyor.  Site ve apartman sakinleri ise yönetim toplantılarına, genel kurullara kesinlikle katılım sağlanmalı. Özellikle toplantıların ilkinde yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeni ile ertelendiğini ve ikinci toplantılara da katılım yüzdelerinin çok düşük olduğunu görüyoruz. Bu toplantılara katılım sağlanarak gider kalemlerinin detaylı bir şekilde incelemeleri ve sorgulamaları doğrultusunda da yapılan artışların makul seviyelerde olup olmadığını anlayabileceklerdir.”

 

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Hakkında: EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ, gayrimenkul sektörün uzman isimleri tarafından 2008 yılında kuruldu. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen Değerleme Şirketlerinden olup ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından finans kurumlarına, “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmet verme yetkisine sahip şirketler arasındadır. Ayrıca uluslararası bir kurum olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk kuruluştur.

EVA Değerleme’nin kendi alanında 24 adet uluslararası ödülü bulunmaktadır. Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan Euromoney Magazine her yıl dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kategorilerde en başarılı kurumları bilimsel bir çalışma ile belirlemektedir.  EVA  Değerleme,  2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması, 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ödülüne, 2016, 2017 ve 2018 senelerinde tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde layık görülmüştür. 2020 yılında ise Euromoney’in “Real Estate Awards 2020” ödülleri kapsamında, Türkiye'nin en iyi Gayrimenkul Araştırma ve Gayrimenkul Değerleme firması seçilmiştir. Ayrıca uluslararası International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması"; 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 senesinde ise arka arkaya tekrar "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" olarak seçmiştir. Tüm bu ödüller yanısıra 2017 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Best Property Appraisal Company, Turkey 2017”, 2018 senesinde tekrar Global Brands Magazine tarafından “Most Innovative Real Estate Valuation Brand, Turkey,2018 ödülüne layık görülmüştür.

EVA Gayrimenkul Değerleme, her türlü gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı hak ve faydaların değerlemesi, makine ve ekipman değerlemesi hizmetleri vermekte, gayrimenkul projelerinde fizibilite, şerefiyelendirme, yer seçimi analizi, çalışmaları yapmakta, en iyi ve en verimli kullanım etütleri hazırlamakta, kurumsal imar barışı danışmanlığı hizmeti vermekte, finansal kurumlar için kredilerde yatırım ilerleme raporları hazırlanması hizmetleri vermektedir. Şirketin ortakları ve Yöneticileri arasında Türkiye’nin ilk SPK Lisanslı Değerleme Uzmanlarından Cansel Turgut Yazıcı, Özdil Şahin, Özhan Yurtseven ve Zuhal Balsarı bulunmaktadır. Şirketin Türkiye Otel Sektörü Pazar Analizi Raporu, Türkiye Alışveriş Merkezleri Potansiyeli Analizi raporları, İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu, İstanbul Yurt sektörü raporu gibi yayınlanmış sektörel araştırma raporları vardır.