Sıkı para politikasına geçtik. Bu da gayrimenkul sektörünü doğrudan etkiledi.

Seçimlerin ardından faizlerdeki yükseliş konut alımını yokuşa sürdü. Bankalar da kredi musluklarını kapayınca satış eğrisi aşağı doğru döndü. Yabancı alıcılara uygulanan vatandaşlık izni 400 bin dolar sınırına çekildi.

 Yüksek enflasyon inşaat maliyetlerini yükseltince, sektörde arz problemi yaşandı. Tüm bu süreç gayrimenkul sektörünü olumsuz etkiledi.

Fakat şu konuda yanılmayalım, gayrimenkul deyince aklımıza direk konut geliyor. Konut dışı gayrimenkullerden ticari gayrimenkullerde var, arsa ve tarlalarda var.

Arsa ve tarla için gayet olumlu ve istikrarlı bir yıl geçtiğini söyleyebilirim.

Bildiğimiz gibi Türkiye’de ekonomik bir deney yapıldı. Faiz düşürme politikası denendi, olmadı. Vatandaş TL’ den kaçtı. Serveti korumak için insanlar arabaya evlere vb. yatırım çeşitlerine yöneldiler.

Sonrasında faiz yükselimine gidilip, krediler kapanınca. Bu sefer insanlar ellerinde araba ev gibi yatırımlarıyla kaldılar. Geçmiş yazılarımda da bahsetmiştim. Takas dönemi yaşadık hala da yaşıyoruz. Çünkü insanlar da para değil ellerinde yatırımlarıyla kaldılar.

Ayrıca da belirtmeliyim ki parasını uzun vadede faize yatıranlar pişman olabilirler.

Seçimlerden Sonra Konut Fiyatları Ne Olacak?

Yerel seçimlerden sonra vergilerde, (alım, satım, harç emlak vergisi) artış olacağını düşünüyorum. Bir düzine düzenleme olacaktır.

Türkiye’de yüksek enflasyonist bir süreç yaşandı. Gayrimenkul’ ün değeri çok hızlı arttı, fakat bu artış kamu bankalarının düşük faizleri ile finanse edildi. Toplum da önemli bir servet transferi yaşandı.

Dolayısıyla seçimlerden sonra bozulan servet dağılımını düzenleyici tedbirler alınacaktır.

Yani seçimlerden sonra hava çok açık olmayacak gibi duruyor.

Konut ve Kira Fiyatları Düşecek mi ?

Besa Holding, Ankara’da 4 Şantiye Birden Kuruyor Besa Holding, Ankara’da 4 Şantiye Birden Kuruyor

Genel olarak konut fiyatlarında ciddi bir düşüş beklemiyorum. Kira fiyatlarında son 2-3 aydır gerileme var. Ancak bu köpük fiyatların erimesinden kaynaklanıyor. Satış tarafında ise bir fiyat düşüşü gözlenmiyor. Bu 2024 yılında da devam edecek. Çünkü bekleyen bir alım isteği bulunuyor.

 Kredi kampanyaları bu alım talebini eritecektir. Borsa ve banka mevduatında oluşan birikimlerin konuta kaydığı bir döneme gireceğiz. Bu da konut fiyatlarının artmasına sebep olacaktır. Konut, yatırım açısından cazibesini artıracaktır. Bu nedenle erken konut alımı kârlı bir yatırım olacaktır.

Hayatı ertelemediğiniz güzel bir yıl geçirmeniz dileğiyle, 2024 yılı sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yıl olsun.

Samet Hızalan