Tüketicilere bir dizi faydalı bilgiler veren TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, "Son dönemlerde sıfır araçlardaki bulunurluk sorunu, çip krizi, artan döviz kurları ve enflasyonun etkisiyle başta ikinci el araçlar olmak üzere ağır vasıta, iş makinesi ve diğer tüm emtiaların fiyatları sürekli artıyor. Yaşanan bu fiyat artışları, ikinci el taşıt kredileri, ticari krediler, ipotek, menkul rehni, ticari işletme rehni vb. kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıklarının belirlenmesi gibi durumlarda kasko değer listesi ile piyasa rayiç değerleri arasında ciddi uyumsuzluklara yol açıyor. Günümüz itibarı ile söz konusu mağduriyetlerin önüne geçebilmek adına aylık fiyatlamalar yerine bağımsız sigorta eksperlerinden alınacak eksper raporu ile güncel fiyatlar yakalanabilmekte eksper tarafından tespit edilen gerçek rayiç değerler üzerinden kredi teklifleri oluşturulabilmektedir." açıklamasını yaptı.

Tüketicilerin kredi hususunda yaşadığı güncel sorunlarla ilgili olarak Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği'nden önemli açıklamalar geldi. "İkinci el taşıt kredileri, ticari krediler, kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıkları için bağımsız sigorta eksperlerinden alınacak raporlar ile mağduriyetlerin önüne geçilebilir." mesajını veren TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, konuyla ilgili olarak tüketicileri aydınlatacak dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Son dönemlerde sıfır araçlardaki bulunurluk sorunu, çip krizi, artan döviz kurları ve enflasyonun etkisiyle başta ikinci el araçlar olmak üzere ağır vasıta, iş makinesi ve diğer tüm emtiaların fiyatları sürekli arttığını dile getiren Erdem,  "Yaşanan bu fiyat artışları, ikinci el taşıt kredileri, ticari krediler, ipotek, menkul rehini, ticari işletme rehini v.b. kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıklarının belirlenmesi gibi durumlarda kasko değer listesi ile piyasa rayiç değerleri arasında ciddi uyumsuzluklara yol açıyor. Kasko Değer Listesi,  Türkiye Sigorta ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) tarafından her ay belirli güncel kriterler baz alınarak hesaplansa da, yıllardır aylık olarak güncellenen bu liste, artık piyasa koşullarına yetişememektedir." dedi.

Tüketici kredi kullanımında mağdur oluyor

Özellikle 2022 yılı ilk çeyreğinden itibaren hususi veya ticari amaçlı ikinci el araç almak isteyen birçok tüketicinin, kredi kullanımlarında sorunlar yaşadığını ve ikinci el araç fiyatları her hafta, hatta her gün artarken, aylık olarak belirlenen kasko değer listelerinin bu artış hızına yetişemediğini kaydeden Erdem, "Bu durum, tüketicilerin kullandıkları kredilerde daha çok peşinata ihtiyaç duymasına yol açarken, peşinat bulamayanlar daha düşük modellere yönelmekte veya araç almaktan vazgeçmektedir. Örneğin, 600 bin liralık ikinci el otomobil için 300 bin lira (yüzde 50) kredi kullanım hakkı olan bir tüketici, araç kasko değer listesinde 500 bin lira olarak hesaplandığı için 50 bin lira peşinat daha ödemek zorunda kalıyor. Özellikle lüks segment araçlar, ağır vasıtalar ve iş makinelerinde fiyat farkı daha yüksek çıkıyor. Aynı mağduriyet ticari krediler, ipotek, menkul rehini, ticari işletme rehini v.b. kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıklarının belirlenmesi gibi durumlarda da kendini gösteriyor." şeklinde konuştu.

Bağımsız sigorta eksperlerinden eksper rapor alarak mağduriyetin önüne geçebilirsiniz

Kredi kullanımı konusunda mağduriyet yaşayan tüketiciler için önemli tavsiyelerde bulunan Erdem, "Günümüz itibarı ile söz konusu mağduriyetlerin önüne geçebilmek adına aylık fiyatlamalar yerine bağımsız sigorta eksperlerinden alınacak eksper raporu ile güncel fiyatlar yakalanabilmekte eksper tarafından tespit edilen gerçek rayiç değerler üzerinden kredi teklifleri oluşturulabilmekte. İpotek, menkul rehini, ticari işletme rehini v.b. kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıklarının belirlenmesi esnasında da bağımsız sigorta eksper raporları gerçek rayiçler üzerinden değerlendirme sağlayarak mağduriyetlerin önüne geçilebiliyor. " dedi.

Tüketiciler, TOBB’nin levhaya kayıtlı sigorta eksperleri listesine www.tobbseik.org.tr linki vasıtasıyla ulaşabiliyor.