Çanakkale Köprüsü’nün yapılacağı yönündeki haberleri alan insanlar Çanakkale’de arsa ve arazi yatırımı yapmak için bölgeye giderek araştırma yapıyorlar. Bu kişiler bazı insanlarla çok kısa sürede samimiyet kurarak güvenlerini kazınıyor ve oyun başlıyor.

Bu kişiler özellikle İstanbul’da merkezleri bulunan markalı emlak firmalarının isimlerini kullanarak bu insanların güvenini kazanıyor. ‘’Ben bir emlak firmasının Çanakkale Temsilcisiyim, bölgeyi çok iyi bilirim ve sizlere yatırımlar konusunda yardımcı olabilirim.’’ sözleriyle insanları avlarına düşürerek arsa ve arazi yerleri gösteriyorlar bu yerlerin sahipleriymiş gibi farkı insanlarla tanıştırıyorlar.

Arazi alacak kişiler, bu dolandırıcıların hesaplarına para gönderiyor ve daha sonra sonra mal sahibi olacak kişi ortadan kayboluyor. Aracılar alıcı olan kişiye ‘’mal sahibinin cenazesi var, gelemiyor’’ gibi yalanlar uydurarak bu kişilerden vekalet alıyorlar, ‘’biz 1 hafta sonra mal sahibinin hesabına para yatırdığınızda adınıza tapunuzu çıkardıktan sonra size yollayacağız’’ yalanlarını uydurarak insanları dolandırıyor.

Bir mülk alırken yapılması gerekenler bellidir. Öncelikle bir emlakçı aracılığı ile yer alacaksanız bu emlak şirketinin yerine kesinlikle gitmeniz ve ofisini görmeniz gerekmektedir. Bununla da yetmez. Bu emlak şirketi gerçekten resmi bir emlak şirketi mi, maliye kaydı var mı? Yetki belgesini almış mı? Bütün bunları kontrol etmeniz gerekmektedir. Daha sonra satın alacağınız yerin tapu fotokopisini almanız gerekecektir. Sizi bir araziye götürdüklerinde ‘’işte bu yer’’ derler ve elinizdeki tapu fotokopisiyle bu yer gerçekten bu yer mi bakmanız gerekmektedir. Yerin doğru olduğunu kontrol etmek çok basittir. Parsel sorgulama uygulamasını telefonunuza indiriyorsunuz ve arazinin üzerine geldiğinizde alt kısmında (i) olan yere tıklıyorsunuz. Konumu açık olmasına dikkat ederek haritada bulunan yere de tıklayınca size bulunduğunuz yerin tapu bilgileri karşınıza çıkıyor. Ada, parsel, metrekare bilgileri çıkıyor. Sizler de almış olduğunuz bilgilerle karşılaştırma yaparak gerçekten doğru yer olup olmadığından emin olabilirsiniz.

Bu aşamaları geçtikten sonra emlakçı size bir fiyat veriyor, almak istiyorsunuz ve emlakçı mülk sahibinin sizinle görüşme olanağını sağlar. Gelen kişinin malın gerçek sahibi olup olmadığından emin olmak için karşılıklı satış sözleşmesi yapılır. Kimlikler ve TC numaraları bu sözleşmede yer almak zorundadır. Karşılıklı yapılan sözleşme kesinlikle mülk sahibiyle yaptığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Gerekirse şahıstan kimlik bilgisini gösteren bir belgenin istenmesinde bir mahsur yoktur ve siz de elinizdeki tapu bilgisiyle malın kişiye ait olduğundan emin olduktan sonra sözleşmede yazılan şartlar neyi gerektiriyorsa işleme devam edersiniz.

Önce cayma akçesi sözleşmesi yapılarak her iki taraf fiyat konusunda anlaşmış olur. Emlakçıya verilecek hizmet bedelleri bu cayma akçesinde belirtilir. Tapunun hangi zaman aralığında yapılacağı tarih yazılır, satıcı belediyeden rayiç değeri belirten evrakını alır. Web tapudan iş başlatır. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus daha vardır. Bu belediyeden alınan rayiç değerler her zaman düşük oldukları için sizin alacağınız gerçek satış değeri web tapuya başvuru esnasında kesiklikle yazılması gerekir. Bunu cayma akçesi yapığınız sözleşmede belirtmeniz gerekmektedir ve yapılan bu başvuru sonrası Tapu Müdürlüğü size randevu verecektir. ‘’Tapu harçlarınızı yatırın ve saatinde müdürlükte bulunmanız gerekmektedir’’ diye size mesaj gönderilir. Alıcı, kendine düşen rakamı; satıcı, kendi üzerine düşen tapu harçlarını yatırır. Ve daha sonra belirtilen saate her iki tarafta müdürlüğe giderler, para alışverişini tapu takas sistemini kullanılarak yapılması en doğru olan bir ödeme sistemidir. Bu şekilde yapamıyorsanız satıcının adına kayıtlı bir hesap numarasına imza öncesi yatırılır. Açıklama kısmına aldığı yeri ada parsel bilgilerini yazarak ödeme yapabilir, imza odasına girerek satış işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.

Yapılması gereken doğru alışveriş yöntemlerini anlattık. Birçok kişi bunu çok önemsemez ve ‘’dolandırıldım’’ diyerek savcılıklara müracaatlar yaparlar. Kimden, nereden, ne aldığını bilmeden bu tür dolandırıcıların tuzağına düşerler.