Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023-2025 yıllarını kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nda belirttiği gibi kiracı ile ev sahibi arasındaki kira sözleşmeleri artık e-devlet üzerinden yapılacak.

Uygulamanın 2025 yılına kadar yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Kira sözleşmelerinin artık standart bir boyuta getirildiği bu uygulama ile artık kayıt dışı ekonomi önlenecek ve belgesiz emlakçılar sistemden temizlenmiş olacak. Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin ardından banka üzerinden yapılan ödemelerin, ev sahibi ve kiracının anlaşarak resmi tutarın dışında kalan bedelin kayıt dışı ödenmesi gibi meseleleri gündeme taşınmıştı. Ev sahibi ve kiracı kendi aralarında bir anlaşma sağlayarak kira bedelini belirliyor ve yapılan sözleşme anlaştıkları şekilde kayda geçiyordu. Bu durumda oldukça vergi kaybını meydana getiriyordu. Yetki belgesiz çalışan emlakçılar nedeniyle de hem kayıt dışı bir ekonomik faaliyet meydana geliyor hem de vatandaşlar fazlasıyla mağdur oluyordu.

Arsada Hisse Pay Payda Ne Demek? Arsada Hisse Pay Payda Ne Demek?

Bütün bu yaşanan olumsuz sürece bir katkıda bulunmak adına; Türkiye'deki milyonlarca ev sahibinin kira kontratının bulunmaması ve resmi bir sözleşme olmadığı için de kira geliri üzerinden vergilerin ödenmemesi sürecine olumlu etkileri olacak olan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı; kiracı, ev sahibi ve hükümeti artık yakından ilgilendiriyor. Yeni düzenlemeyle; devlet artık bu sürece dahil olarak kira sözleşmelerin takibini sağlaması, kira fiyatındaki artışları ve sözleşme feshi gibi konuları yakından inceleme fırsatına sahip olacak.

e-Devlet Kira Sözleşmesi Ne Zaman Geliyor?

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı kapsamında; ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşmeyi e-Devlet üzerinden elektronik bir ortamda resmiyete döken e-Devlet Kira Sözleşmesi uygulaması, en geç 2025 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

(*) ile işaretli alanlar zorunludur.