Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı kurumlardan Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ) gayrimenkul alıp borcunu peşin ödemiş veya bitirmiş olan vatandaşlar, DASK’ı yapılmış gayrimenkul tapularını banka ve tapu müdürlüğüne gitmeden e-Devlet üzerinden alabilecek.

Şartları sağlayarak tapusunu almak isteyen gayrimenkul sahipleri e-Devlet’ten başvuru esnasında, site yönetimlerinden almış olduğu “borcu yoktur” belgesini sisteme yükleyip, taahhütnameyi onaylayarak, başvurusunu gerçekleştirebilecek.

Başvurunun kabul edilmesiyle tapu müdürlüğü de işlemlerin yürütülmesi sırasında, gayrimenkul alıcısına ödemesi gereken ücretleri SMS ile iletecek. Bu ödemelerin yapılması ve işlemlerin tamamlanmasına müteakip, gayrimenkul alıcısı adına tapu tescil işlemi sonuçlanacak.

İşlemi sonuçlanan gayrimenkul alıcıları, e-Devlet üzerinden Web Tapu sistemine girerek, tapu kaydına ulaşabilecek. Tapu senedini almak isteyenler ise gerekli harçlarını yatırıp, Web tapu sistemi üzerinden alabilecek.

Başvurunun olumsuz sonuçlanması durumunda tapu müdürlüğünden gelen bilgiler, gayrimenkul alıcısına iletilerek sorunun giderilmesi beklenecek. Sorun giderildikten sonra vatandaşlar tekrar aynı şekilde başvuru yapılabilecek.

Ayrıca, işlemler sürerken, tapu müdürlüğünden iletilen durum bilgisi, bankalar ve e-Devlet üzerinden paylaşılacak. Böylece vatandaşlar, e-Devlet üzerinden işlemin aşamalarını da takip edilebilecek.

İndirim kampanyasında banka kredisi kullanarak borcunu kapatan alıcıların ise, banka lehine ipotek onama belgesi imzalamaları gerektiği için bankaya gitmeleri gerekecek.

Gayrimenkul alıcılarının yasal mağduriyet yaşamaması için banka şubesi veya e-Devlet üzerinden tapu işlemleri için tapularını adlarına tescil ettirmeleri gerekiyor.