Binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremde bölgede çok fazla yıkım yaşandı. Arama-kurtarma çalışmalarının son günlerine doğru yaklaşılırken, enkaz kaldırma ekiplerinin binalardan aldığı karot deprem testi numuneleri de dikkat çekti.

Marmara Depremi'nin sık sık gündeme geldiği şu dönemde birçok kişi de oturdukları binaların ne kadar sağlam olduğunu merak ediyor. Beton sağlamlık testi olarak bilinen karot testine gereğinden fazla anlam yüklemeye gerek olmadığının altını çizen Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, binanın sağlamlığının tespit edilebilmesi için yapılması gerekenleri sıraladı.

KAROT DIŞINDA DA YÖNTEMLER VAR

Karot testi, betonarme yapılardan özel uca sahip bir matkap aracılığıyla silindir şeklinde beton numunesi alınarak yapılıyor. Bu numuneler alınırken binaların demir donatının kesinlikle kesilmemesi ve zarar görmemesi gerektiğine değinen Işık, binada açılan kesiğin ise en kısa sürede tamir edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Alınan numunenin hızlıca incelenip sonuca varılması gerektiğini söyleyen Yavuz Işık, "Alınan numunenin mevcut nem durumunu koruması gerekir.

Yapılacak olan ölçümlerin doğruluk payında sapma olmaması için bu detay önemli. Ben de bazen denk geliyorum. Örneğin deprem bölgesinde numuneyi alıyorlar ve onu adli bir vaka olduğu için saklayacaklar ancak nem derecelerinin düşmemesi gerekir. Eğer nemi düşerse sonuç doğru olmaz, yanıltır" dedi. Ayrıca karot testinde binanın tek bir noktasından değil, uygun noktalarından birkaç numune alınması gerektiğini de ekledi.

Karot testi nasıl yapılır?

Karot testi için inşaatlardan taze betondan numune alınamaz. Alınsa bile istenilen sonuçlara ulaşmak neredeyse imkansızdır. Çünkü beton kuruyacağından testte işlevini yitirir. Karot testi için bitmiş binalardan betonarme karkas sistemiyle betonun sağlamlığı kontrol edilir. Kullanılan karot makinesi aracılığıyla silindir şeklinde ki örneklerle alınır. Daha sonra deney alınan bu silindir beton örnekleriyle başlamaktadır. Basınç deneyi uygulanarak betonun sağlamlığı test edilmektedir. Karot yönteminin tahribatlı olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekir.

Karot testinin faydası nedir?

Karot raporu almanın faydası, deprem riski olduğu düşünülen binalarda bu riskin olmadığını kanıtlamak için kullanılmasıdır.  Riskli olduğu düşünülen veya biten her yeni yapının güvenirliliğin tespiti için mutlaka karot raporu almak gerekir. Tüm yaşam alanlarının ve yapılarının depreme dayanıklı olduğunu kanıtlamak için alınması gerekilen zorunlu rapordur açıklaması yapılabilir. Beton ya da diğer yapı malzemelerin testini sağlamak amacıyla kullanılan karot makinesi aracılığıyla yapıdan kusursuz silindirler çıkarılarak test başlamış olur. Daha sonra uzmanlar tarafından yapılan test rapor edilir ve sonuçları karot raporu olarak mülk sahibi sorumlu kişiye iletilir.