Hazine ve Maliye Bakanı berat Albayrak tarafından bir süre önce açıklanan vergi indirimleri ile alakalı olarak yapılan değişiklik Resmi gazete ‘de yayımlandı. Koronavirüsten olumsuz etkilenen ekonomiye destek olmak amacıyla çok sayıda sektörde Katma Değer Vergisi oranlarında indirime gidildi. Bu indirimler 2020 yılının sonuna kadar geçerli olacak. Vergi indirimi kapsamında KDV oranları çok sayıda iş kolunda yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü.

HANGİ SEKTÖRLERDE VE İŞ KOLLARINDA KDV İNDİRİMİ UYGULANACAK

KDV indiriminin yapılacağı sektörler ve bağlı olan iş kolları da açıklandı.

KDV'leri yüzde 18'den yüzde 8'e düşen iş kolları şu şekilde ilan edildi:

-İş yeri kiralama hizmeti

-Kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark girişleri

-Düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilecek olan organizasyon hizmetleri

-Berber, kuaför ve güzellik salonu hizmetleri

-Terzilik -Giyim eşyası ve ev tekstil ürünlerinin onarım hizmetleri

-Ayakkabı ve deri eşya onarım hizmetleri

-Kuru temizleme -Çamaşırhane

-Halı yıkama hizmetleri

KULLANILAN MAZLEMELER HARİÇ VERGİ İNDİRİMİ YAPILACAK İŞ KOLLARI LİSTESİ

Açıklanan KDV indiriminde bazı sektörler de farklı şekilde yararlanacaklar.

Bu sektörler ve iş kolları vergi indiriminde malzemeler hariç faydalanabilecekler. Kullanılan malzemelerin vergi indirimi kapsamı dışında bırakılarak vergi indirimi yapılan sektörler ve iş kolları da şöyle açıklandı: -Bisiklet, Motosiklet ve Motorlu bisikletlerin bakım ve onarımı -Evde kullanılan her türlü elektrikli eşyanın bakım ve onarımı -Evde kullanılan ısıtma ürünlerinin bakım ve onarımı -Mobilya ve ev döşemelerinin bakım ve onarımı -İletişim araç gereçlerinin, saatlerin, müzik aletlerinin bakım ve onarımı -Çilingirlik ve anahtar çoğaltma hizmetleri -Hamallık hizmetleri -Motorlu kara taşıtlarının yağlanması ve cilalanması hizmeti -Konut bakım, onarım, boya ve temizlik hizmetleri

TURİZM SEKTÖRÜNE VERGİ İNDİRİMİ DOPİNGİ

Yapılan KDV indirimleri bunlarla da sınırlı kalmadı. Turizm sektöründe yaşanan olumsuzluklara da müdahale eden KDV indirimi kararına göre yeme içme hizmetleri (Alkollü içecekler hariç), yolcu taşımacılığı hizmeti de indirim kapsamına alındı.

Bu hizmetlerde sunulan malzemeler ise indirime tabi olmayacaklar. Bu malzemelerin vergi oranı hangi orandaysa onlar sabit kalacak. Öte yandan turizm ile doğrudan veya dolaylı olarak bağı olan konaklama hizmeti, yeme-içme sektöründe verilen hizmetler ile tiyatro ve sinema gibi kültürel faaliyetlerde 2020 yılının sonuna kadar KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1'e indirildi.

İŞ YERLERİ GAYRİMENKUL KİRALARINDA STOPAJ İNDİRİMİ!

İş yerlerinin gayrimenkul kiraları ile alakalı olarak da bir düzenleme yapıldı. Yüzde 20 olan gelir vergisi stopaj oranı 2020 yıl sonuna kadar yüzde 10'a düşürüldü. Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi uyarınca esnaf, tüccar, serbest meslek erbabı ve diğer tüm iş yerleri için kira ödemeleri üzerinden yüzde 20 gelir vergisi kesintisi yapılıyor. Bu iş yerleri için yapılan kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 vergilendirme gerçekleşiyor. 31 Aralık 2020 tarihine kadar bu vergi oranı da yüzde 10'a düşürüldü.