Pandemi sürecinin yeni normal hayata geçiş yapmasıyla birlikte tüm sektörler kaldığı yerden devam etmeye başladı. En çok etkilenen sektörlerden biri olan gayrimenkul sektörü de hem sürecin normale dönmeye başlaması hem de konut faiz oranlarının düşmesiyle birlikte yeniden canlandı. Ancak gayrimenkul sektörü bu kez de önlenemez artan fiyatlarla başa çıkmak zorunda kalıyor. Sektörün öncülerine göre gayrimenkul sektörü, hızla Yeni Taşınmaz Ticareti Sistemine geçiş yapmalı.

ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, kamu bankalarının konut kredi faizlerini düşürmelerinin ardından emlak fiyatlarında ciddi yükselişlerin olduğunu ve kredi faizlerinin düşüşünü fırsat bilen satıcıların gayrimenkullerinin fiyatlarını bir gecede yüzde 30’lara varan oranlarda artırdıklarını açıklayan İdikut, gayrimenkul sektörünün suni olarak artırılmış balon fiyatlarından çok rahatsız olduğunu ve alıcıların emlak danışmanlarına ve eksperlere koştuğunu belirtti.

Bu durumun, mesleğini profesyonel olarak icra eden gayrimenkul danışmanları ve eksperlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini de sözlerine ekleyen İdikut, “Profesyonel gayrimenkul danışmanları mülk sahiplerini doğru fiyatta tutmak için büyük çaba sarf ettiler. Uzman eksperler de 1 ayı aşkın bir süredir yoğun bir tempoda çalışarak gayrimenkullerin doğru fiyatlarını saptamak için çaba sarf ediyorlar. Profesyonel gayrimenkul danışmanları hem alıcılara hem de satıcılara kazandırdılar. Bu sayede geçtiğimiz ay yaklaşık 130.000 gayrimenkul el değiştirdi” dedi.

İdikut, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de gayrimenkul sektörü dünyanın en aktif gayrimenkul piyasalarından biri olmasına rağmen hem pek çok yasal boşluk olmasından hem de gayrimenkul danışmanlığı mesleğinin önem arz ettiği profesyonellikte yerine getirilememesinden dolayı tüketici nezdinde hala pek çok mağduriyet yaşanıyor. Hala haberlerde yabancıların vatandaşlık vaadiyle nasıl kandırıldıklarını, projeden ev alan tüketicilerin nasıl dolandırıldıklarını, x liralık bir gayrimenkulü nasıl 2x liraya sattıklarını okuyoruz. Bir an önce yasal boşlukları doldurmalı ve taşınmaz ticareti sistemine geçiş yapmalıyız.