Pandemide evlerde geçirilen sürenin artması beklenti ve beğeni ölçülerini değiştirdi. Konut kiralarken ya da satın alırken öncelikle bahçesi ve terası olan daireler ile villalar tercih edilmeye başlandı. Son dönemlerde kalabalıktan kaçmak ve şehrin stresinden uzaklaşmak isteyen kişilerin sayısı giderek artmaya devam ediyor. Bunun üzerine yazlık sahibi olmak artık bir ihtiyaç halini almaya başladı.

Yazlık piyasası hakkında araştırma yapılırken genellikle Muğla ve çevresi vatandaşlar tarafından daha büyük bir ilgi ile karşılanıyor. Bodrum ve çevresinde her yıl yeni yazlık projeleri gündeme gelmeye devam ediyor.Özellikle yazlıklarda yaşayanların sayısı artınca fiyatlar da yükseldi, geçen yıla göre yüzde 50 nin üzerinde yazlık bölgelerde konut fiyatları arttı. İstanbul’daki gayrimenkul hareketliliği son yıllarda Bodrum, Çeşme, Alaçatı gibi yazlık bölgelerinde de görülüyor. Yerli ve yabancı yatırımcılara hitap eden lüks projelerin birbiri ardına yükseldiği bu bölgelerde m2 fiyatları da her geçen yıl artıyor. Koronavirüs salgını sonrası normalleşme sürecinin başlaması ve yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte yazlıklara akın eden vatandaşlar, uzaktan çalışma ve online eğitim imkanı sayesinde daimi evlerine geri dönmedi.

Emlak piyasasındaki hareketlenme mevsimsel değişimlerin yanında bölgesel kriterlere göre de farklılık gösteriyor. Özellikle yaz aylarında turist yoğunluğunun yaşandığı İzmir, Muğla ve Antalya gibi şehirlerde konut fiyatları artışı kademeli olarak yukarı doğru ivme kazanıyor. Kış döneminde düşük olan fiyatlar, ev almak isteyen yerli veya yabancı müşterilerin yaz aylarında bu bölgelere ilgi göstermesi ile birlikte artıyor. Yatırım amaçlı olarak ev arayışında olanların yaz aylarındaki yüksek fiyatlar nedeniyle sonbahar ve kış aylarında ev satın almaya yöneliyor. Koronavirüs sonrası talebin arttığı Çeşme ve Bodrum gibi popüler yazlık bölgelerde, her bütçeye göre ev bulmak artık mümkün değil.

Yüksek bütçeli olanlar residence hizmetlerini alabilecekleri projeleri tercih ederken daha uygun fiyata ev arayanlar ise merkezden uzak ama ulaşım kolaylığı olan bölgelere taşınıyor. Öte yandan yazlık bölgelerde arsa alıp prefabrik evlerde yaşamayı seçenlerin sayısı da artmaya başladı. Diğer taraftan inşaat sektöründe 2020 yılı ağustos ayından sonra daha da hızlanan maliyet artışları demir ve çimentoya yapılan zamlarla daha da yükseliyor. Özellikle döviz fiyatlarına, faiz ve enflasyon oranına bağlı olarak, tüm inşaat girdilerinde, önemli fiyat artışları gözlenmektedir. Bu artışlar doğal olarak aynı oranda inşaat sektörü girdilerine ve maliyetlere yansımaktadır. Özellikle yazlık ev konut fiyatlarındaki artışın diğer bir etkeni de inşaat maliyetlerinin yükselmesi olarak görülmektedir.