Yıl sonunda 50 bin adet olarak koyulan yabancıya satış hedefi böylece 11 ayda aşılmış oldu. GİGDER, 2022 yılı için hedeflediği 7,5 milyar dolarlık gayrimenkul ihracat gelirini ise 10 milyar dolar olarak revize etti Ekonomide baskı yaratan dolar hareketine rağmen gelişme yönünde fırsatlar olduğuna dikkat çeken GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, “Türkiye’nin ihracat potansiyeli ve işgücü fırsatları ile uluslararası yatırımlara ev sahipliği yapacağı 2022’de yabancıya gayrimenkul satış hizmetinin ‘hizmet ihracatı’ kapsamında değerlendirilerek desteklenmesi gündemi, kurdaki yükselişle yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alma iştahının artması, ilişkilerin güçlendiği Körfez ülkelerinin portföylerini çeşitlendirecek olması, dijital göçebeler için Türkiye’nin uluslararası piyasada rekabetçi pazar olması ve Covid etkisinin azalmasıyla yurtdışında fiziki tanıtımın mümkün hale gelmesi gibi fırsatlarla hedef büyüttük” dedi

TÜİK’in bugün açıkladığı Kasım verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %48,4 artarak 7.363 adede ulaşırken, Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %39,4 artarak 50 bin 735 oldu. Verilerin 2021 yılı için öngörülen 50 bin adetlik satış hedefinin üzerine 11 ayda ulaşılmasının sektör beklentileri üzerinde oldukça pozitif etki yarattığını ifade eden GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, ekonominin içinde bulunduğu şartlar içinde 2022 yılında 7,5 milyar dolar olarak belirledikleri satış hedefini son gelişmelerle 10 milyar dolar olarak yukarı yönlü revize ettiklerini açıkladı. Akbal, “2021 yılını yurtdışına gayrimenkul satışı açısından 50 bin adedin üzerinde bir rakam ve 6.5-7 milyar dolar bandında bir döviz girdisi ile kapatmayı beklerken 11 ayda bu hedefe ulaştık. Ekonomik konjonktür paralelinde 2022 yılındaki öngörümüz 7.5 milyar dolarlık satışa ulaşmaktı. Ancak ekonomideki baskı faktörlerine rağmen yakaladığımız gelişme yönündeki fırsatlar, son dönemde hedefimizi 10 milyar dolar olarak yukarı yönlü revize etmemize neden oldu” değerlendirmesinde bulundu.

2022 heyecanlı bir yıl olacak, yeni rekorlar gelebilir

2022 yılının heyecanlı bir yıl olacağını ve yeni rekorlarla kapatılabilecek bir yıl olabileceğini belirten Akbal, hedeflerini yükseltmelerine neden olan bazı faktörleri şöyle aktardı: “Yabancıya gayrimenkul satışı hizmetinin ‘hizmet ihracatı’ kapsamında değerlendirilerek desteklenmesi gündemde. Bu gelişme 2025 yılında yıllık 20 milyar dolarlık gayrimenkul ihracatı hedefi koyan sektörümüzü destekleyen bir güç. İkinci olarak dolardaki değerlenme, yabancıların Türkiye’den gayrimenkul satın alma iştahını artırması ile yatırımlarını ve portföylerini çeşitlendirmeye gitmeleriyle sonuçlanacaktır. Bu dönemde Körfez ülkeleriyle kuvvetli ilişkilerin kurulması, bu ülke vatandaşlarının da ülkemizin gayrimenkul piyasasıyla daha yakından ilgilenmelerini beraberinde getirecektir. Öte yandan geçimini sağlamak için mesai saatleri ya da mekanlara bağlı olmadan çalışabilen yabancı kişiler yani uluslararası dijital göçebeler için Türkiye, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi rakip pazarlara kıyasla emeklilik, sağlık, turizm, tatil ve eğitim gibi pek çok nedenle fark yaratırken, şu anda buna ulaşılabilirlik kriterinin eklenmesi, bu kitle için ülkemizin cazibesini daha da artıracaktır. Keza Covid etkisinin azalması, Türkiye’ye yatırım yapan pazarlarda çeşitliliğin süreceği 2022 yılında sektör temsilcilerinin ve organizasyon firmalarının yapacağı fuarlarla pazarda daha fazla boy göstermesine, tanıtımda güçlenmemize neden olacaktır.”

Türkiye’de ihracattan işgücüne gelişme yönünde fırsatlar var

Ekonomide baskı yaratan dövizdeki hareket ve tedarik zincirindeki kırılmalara rağmen gelişme yönünde başka fırsatlar olduğunu ve Türkiye’nin sorunlarla başedebilecek güçlü bir altyapı ve yönetime sahip olduğunu kaydeden Akbal, “Hazine ve Maliye Bakanımız Nurettin Nebati’nin ekonomik büyümeyi ve ihracat potansiyelini rekabetçi kur ile sağlama yönündeki yeni ekonomi modelinin başarıya ulaşacağı yönünde inancımız tam. Üretim, istihdam ve yatırımı yükseltme temeli üzerinde büyümesi hedeflenen ekonomimizde döviz fazlası yaratmanın çok önemli olduğu bir dönemdeyiz. Bu nedenle gayrimenkul sektörümüzün hedeflediği 10 milyar dolarlık döviz geliri, ihracata önemli oranda katkı sağlayacaktır” diye konuştu. 

2022 yılının bu minvalde Türkiye’nin ekonomik olarak büyüyeceği bir dönem olmasını öngördüklerini ifade eden Akbal, “Türkiye’de günden güne artışını sürdüren ihracat rakamları, bunun en önemli göstergelerinden biri. Uzakdoğu’nun uluslararası nakliye konusunda yaşadığı zorluklardan dolayı ülkemize olan ilginin 2022’de de artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Bunun de etkisiyle ihracatımız 2022’de muhtemelen bir rekor daha kıracak. Türkiye’nin 2022 yılında sanayi ve teknoloji alanlarında istihdama katkı sağlayacak birtakım uluslararası yatırımlara da ev sahipliği yapacağına inanıyoruz. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye daha fazla ilgi duyacağı bu yeni yılda Türkiye ucuz işgücünün getireceği bazı avantajları da kullanacaktır” değerlendirmesinde bulundu. 

2022’de hedef 200 bin doların üzerinde sepet fiyatı 

Gayrimenkul sektöründe fiyatlarda bir artış beklentisinin kaçınılmaz olduğunu belirten Akbal, “Marka ve pazarlama şirketi AGS Global işbirliğiyle ilk kez yayınladığımız ve GİGDER üyelerinin satış fiyatından satış yöntemine ve güncel sektör beklentilerine kadar pek çok soruya verdikleri yanıtların raporlanmasına dayanan yabancıya konut satış endeksi ‘GİGDEKS’ verilerine göre, yabancıya ortalama konut satış fiyatı Nisan-Mayıs-Haziran döneminde 194.602 dolar iken Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde ise 196.037 dolar oldu. 2022 yılı için hedefimiz ise 200 bin doların üzerinde bir sepet fiyatıyla seneyi tamamlamak olacak. Bu süreçte GİGDEKS raporlarını yayınlamaya da devam edeceğiz” diye konuştu. 

2022’de de ekonominin gönüllü diplomatları olarak çalışacağız

Ekonominin gönüllü diplomatları olarak yurtdışından daha fazla yatırımcıyı Türkiye’ye çekmek için çalışacaklarını ifade eden Akbal, 2025’te yıllık 20 milyar dolarlık gayrimenkul ihracatı hedefine ulaşmak için kamu ve özel sektörün bundan sonra tek vücut olarak çalışacağını vurguladı. Akbal, “GİGDER olarak sektörün bayrak taşıyıcı kurumu olma misyonumuzla Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile dirsek temasında çalışmaya devam edeceğiz” dedi.