Kamu bankalarının düşük faiz ile sunduğu kredi imkanı pek çok kişi tarafından değerlendirildi. Zira 2020 yılı itibariyle ilk 8 ay içerisinde konut satışlarındaki artış %42,6 civarında seyretti. Bu doğrultuda 1 milyondan fazla insanın ev sahibi olduğunu söylemek mümkün. Sektör açısından PropertyTR olarak sizlere durumun gidişatı ile ilgili bazı bilgiler vereceğim.

 Konut İçin Türk Alıcılardan Gelen Talepler

 Özellikle dünya çapında yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle pek çok sektörde önemli düşüşler yaşandı. Ancak Yusuf Boz olarak sizlere konut sektörü açısından tahmin edilen bir düşüş yaşanmadığını söylemem gerekir. Türkiye İstatistik Kurumunun da açıkladığı veriler doğrultusunda 2020 yılının ocak-ağustos ayları içerisinde, satışların bir önceki yıla göre %42,6 artış gösterdiği açıklandı. Kamu bankalarının düşük faizlerinden yaralanan pek çok Türk alıcı, konu satışlarını önemli oranda yükseltmiş durumda. Zira geçen yıl 718 bin 570 konut satışı yapılırken, bu yıl rakam 1 milyon 24 bin 534 olarak öne çıkıyor. Yani 2020 yılı itibariyle Türk alıcılar hem sıfır hem de ikinci el konut satışlarını ciddi oranda hareketlendirmiş durumda. İleriki dönemler içinde bu artışın devam edeceği öngörülüyor.

 Gayrimenkul Açısından Nerelere Yatırım Yapılıyor?

 Gayrimenkul açısından son dönemlerde hem iş yerleri hem de konut olarak önemli yatırımların gerçekleştiğini PropertyTR olarak dile getirmemiz mümkün. Özellikle konut açısından önemli gelişmeler yaşanmasının yanı sıra, sınırların açılması ile hem yerli hem de yabancı alıcılar ciddi anlamda yükselmiş görünüyor. İstanbul ve Ankara ile İzmir şehirleri liderlik konusunda ipi göğüslemiş durumda. Zira İstanbul'da 30 bin 292 konut satışı gerçekleşti. Bunu 17 bin 131 konut ile Ankara takip ediyor. 3. sırada ise 11 bin 145 konut ile İzmir geliyor. Hakkari ve Ardan ile Şırnak ise konut satışı noktasında en düşük alanlar olarak belirlendi. Diğer taraftan 2020 yılının yaz sezonu ile Antalya'da konut satışları açısından %21 gibi olumlu şekilde bakılacak bir yükseliş yaşandı. İller bazında ele alındığı zaman hem iş yerleri hem de konut olarak bu yükseliş devam edecek gibi görünüyor.

 Yabancı Alıcılarda Son Durum

 Sınırların kalkması ile beraber en çok merak edilen konular arasında, yabancıların gösterdikleri ilgi öne çıkıyordu. Umut edildiği gibi yabancılara yapılan konut satışı 2020 ağustos ayı ile beraber 3 bin 893 sayısına ulaştı. Bunun da konut satışlarında geçen yıla oranla %8 gibi önemli bir artış anlamına geldiğini Yusuf Boz olarak dile getirmem mümkün. Ancak 8 aylık sürece bakıldığı zaman ise geçen yıla göre bir düşüş yaşandığını söylemek gerekir. Geçen sene yabancılar için gerçekleştirilen konut satışı 27 bin 748 iken bu sene 20 bin 896 bandına düştü. Tabii bu durum sınırların kapatılmasına bağlı olarak yaşanan bir düşüş şeklinde öne çıkmaktadır.

İnşaat Sektöründen Gelen Güzel Haberler

 Hazine ve maliye bakanı Berat Albayrak'ın yaptığı açıklamada, konut satışları ağustos ayına bakıldığı zaman geçen yılın aynı dönemine göre %54 gibi önemli bir artış göstermiş durumda. Özellikle istihdam alanında önemli bir potansiyel teşkil eden inşaat sektörü için, PropertyTR olarak bunun çok önemli bir gelişme olduğunu söylemek mümkün. Geçen yılın ağustos ayına göre 170 bin 408 sayı artış göstererek konut alımında ciddi bir reaksiyon yakalanmış görünüyor. Yapılan açıklamalarda ise bu şekilde devam edecek artışın 2020 yılının sonuna kadar süreceği göz önünde bulunduruluyor. Bu konuda Yusuf Boz olarak ben de gelişmelerin olumlu şekilde seyir edeceğini düşünüyorum.

 Konut Satışlarında Önemli Gelişmeler

 Pandemi dolayısıyla inşaat sektöründe yaşanacak ciddi düşüş gerçekleşmedi. Bunun aksine PropertyTR bünyesinde sizlere geçen yıla göre %54,2 gibi ciddi bir gayrimenkul artışı olduğunu söyleyebiliriz. Gayrimenkul açısından ileriki aylarda da yaşanması muhtemel önemli gelişmeler inşaat sektörünün daha da büyüyeceğine yönelik adımları temsil ediyor. Diğer taraftan ipotekli satışlarda da geçen yıla göre daha yükseliş olduğunu söylemek gerekir. Genel açıdan bakıldığı zaman ise Yusuf boz olarak, İnşaat sektörünün ileriki dönemlerde gayrimenkul açısından önemli gelişmelere gebe olduğunu söyleyebilirim.