ABD’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve ABD Özel İklim Elçisi John Kerry’nin oturum başkanlığını yaptığı, 22 ülkenin katıldığı Büyük Ekonomiler Forumu (MEF) Bakanlar Toplantısı’na çevrim içi olarak katılan ve bir konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “İklim değişikliğiyle mücadelede bölgesinde lider olan, öncü olan Türkiye, emisyon azaltım noktasında ciddi bir potansiyele sahiptir. Bu anlamda dünyadaki tüm yatırımcıların, yeşil finansmanın ülkemize yatırım yapması, yaşadığımız coğrafyada bulunan ülkelerinin de iklim değişikliğiyle mücadelesine ve kalkınmasına destek olacaktır” dedi.

Dünyanın dört bir yanında iklim değişikliği nedeniyle büyük krizler yaşandığını belirten Bakan Kurum, açıklamalarının devamında şunları söyledi:

“Hayatlarımızı derinden etkileyen bu krizlerle mücadelemizi, iş birliğimizi daha da güçlendirerek sürdürmek zorundayız.

“Türkiye olarak Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğanın açıkladığı 2053 net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda ‘Ulusal Katkı Beyanı’mızı 2022 yılının sonuna kadar güncelleyeceğiz. Bu kapsamda tüm taraflarla yürüttüğümüz müzakere süreçlerimiz devam ediyor. Türkiye iklim değişikliğiyle mücadele noktasında acilen yapılması gereken ne varsa, bunun yolunun uluslararası dayanışmadan ve iklim finansmanından geçtiğine inanmaktadır. Bugün küresel sermayeye sahip özel sektörün ve iş dünyasının rolünün çok önemli olduğunu, çok daha büyük sorumluluklar almaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu uluslararası şirketlerin, dünyaya pek çok devletten daha fazla destek olmaları, insanlığın selameti için daha çok çaba göstermeleri gerekmektedir. Bu anlamda Türkiye olarak iklim değişikliğiyle mücadelede teknolojiden, akıllı uygulama ve girişimlerden, yenilenebilir enerjiden tam faydalanmak için özel sektörümüzle çok sıkı çalışıyoruz. Özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatının üretim, ticaret ve istihdam üzerinde ne gibi bir etkisi olacağını yakından takip ediyoruz.”