Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kurumlarından olan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Türkiye'Nin son 20 yılına damga vurdu. Dar ve orta gelirli aileler için ucuz konut üreten TOKİ, Türkiye'yi bir başında diğer başına kadar yeniden imar etti ve bu imar faaliyetlerine de devam ediyor. TOKİ'nin konut üretiminin en çok dikkat çeken yanı ise uygun maliyet olmaya devam ediyor. TOKİ oldukça uygun maliyetlerle nasıl konut inşa edebiliyor? TOKİ konutlarının satış sisteminin ayrıntıları nelerdir? 

TOKİ'NİN UCUZ KONUT İNŞA ETME FORMÜLÜ

TOKİ tarafından uzun yıllardır dar ve orta gelirleri ailelerin barınma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için uygun maliyetli konut üretimi yapılıyor. Bu üretim maliyetlerinin düşük tutulabilmesinin nedenleri ise oldukça merak ediliyor. Bu konuda TOKİ'nin bir kamu kurumu olduğu ve kamu yararına faaliyet gösterdiğinin dikkate alınması gerekiyor. TOKİ konut üretimi yapacağı arsalar için ciddi bir maliyet ile karşılaşmıyor. Buradan tasarruf yapabilen TOKİ, konut inbşaatlarını da ihale ile en ucuz fiyata yaptırınca oldukça düşük maliyetlerle konut üretilmiş oluyor. 

TOKİ'NİN KONUT SATIŞ SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

TOKİ tarafından yapılan konut satışlarının belirli bir sistem ile gerçekleştirildiği biliniyor. Öncelikle her projeye ve her konuta özel bir fiyat belirleniyor. Bu fiyat üzerinden de projeye göre vatandaşlardan yüzde 12, 15, 25, 40, 50 gibi değişen oranlarda peşin ödemesi yapmaları isteniyor. Bu ödemelerin ardından kalan kısım ise 120, 17, 180 1y, 240 ay gibi vadelerde taksitler halinde ödeniyor. Hatta TOKİ her yıl bir indirim kampanyası düzenleyerek kalan bu borçları yüzde 25 indirimli ödeme imkanı da sağlıyor. 

 şu anda Bursa'nın İnegöl ilçesinde 2+1 ve 3+1 konutlar satışa çıkarıldı. Bu konutlar için TOKİ talep edilen fiyatları açıkladı. Buna göre 2+1 evlerin fiyatları 231 Bin TL'den, 3+1 evlerin fiyatları ise 259 Bin TL'den başladığı bildirildi. 

Bu evlerden satın almak isteyenlerin yüzde 25 peşinat ödemesi yaparak 120 ay vade imkanı elde edebildikleri belirtildi. Bu kapsamda 2+1 evler 1.450 TL'den, 3+1 evler 2.243 TL'den başlayan taksitlerle satılıyor. 

TOKİ diğer şehirlerde de konut satışı yapıyor. O konutların maliyet bilgileri TOKİ'Nin resmi internet sitesi üzerinden duyuruluyor.