Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 100.000 Sosyal Konut Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Yüzde 10 peşinatın ardından kalanın tamamı için aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkanı sağlayacağız'' dedi. Projenin toplam yatırım bedeli ise yaklaşık 17 milyar 300 milyon lira. 





17 yıldır sürdürdüğümüz şehircilik hamlesine yeni bir altın halka daha eklemiş oluyoruz. Ülke genelinde 96 millet bahçesi TOKİ tarafından inşa ediliyor. İlk 50 binlik konut projesi büyük ilgi görmüştü. Biz de sayıyı artırmaya karar verdik.





Ülkemizin 81 vilayetinde 100 bin sosyal konutun daha inşa sürecini başlatıyoruz. Yılbaşı itibariyle temeli attıktan sonra azami 1 ila 1,5 yıl içerisinde konutları bitirip sahiplerine teslim edeceğiz. Hedefimiz zemin artı 2 zemin artı 3 bilemediniz zemin artı 4 olmak üzere vatandaşlarımızın bu binalara yerleşmeleri.





Bu konut projeleri, meydanı, camisi, okulu, çarşısı, parkı, yeşil alanı, bina cepheleri ve diğer tüm özellikleriyle geleneksel mahalle kültürümüzü yaşatacak şekilde tasarlanacaktır. Her bölgeye özgü mimari özellikler konutlara yansıtılacak, mahalle kültürü yaşatılacak.





"Mahalle kültürüne uygun binalar inşaa edilecek"





İnsanoğlu göğe yakın değil toprağa yakın yaşamalıdır. Öyle konutlar yapıldı ki, 20-30-40 kat binalar buralarda yaşamak mümkün değil. Komşuluk da kalktı. Komşu ölüyor diğerinin ondan haberi yok. Bu bize yakışmıyor ve yakışmadı. Onun için yeniden mahalle kültürümüzü inşa etmemiz lazım.





Kırsaldan göç eden vatandaşlarımız şehirlerin etrafına gecekondular kurmuşlardır. Popülist siyasetçilerin göz yummasıyla bunların sayısı artmıştır. Bunlara on yıllar boyunca yoksulluğu çoğaltan politikalar eklenince sorun içinden çıkılmaz hale gelmiştir. Çarpık kentleşme tüm bölgelerimize yayıldı.





"Gecekondu en büyük sorun"





İstanbul gibi megapol gibi şehirlerimizde devletin etkinlik gösteremediği gettolar türedi. 1994 yılında belediye başkanı olduğumda karşımızda korkunç bir manzara bulduk. Havası solunmayan, suyu içilmeyen, çöp dağlarının patladığı bir İstanbul devraldık. Bu tabloda siyasi popülizme müsaade etmedik. İzmir'de Kadifekale gecekondulardan geçilmiyor. Ankara'nın ciddi bir kısmı yine öyle. Buralarda kentsel dönüşüm diyerek yola çıktık. Milletimiz en iyisine layıktır inancıyla tek tek sorunların üzerine gittik. 1 milyona yakın TOKİ konutları bunun adımlarıydı. Çarpık kentleşme sorununa çözüm bulmak için kolları sıvadık. Gece konduları şehirle,, sakinlerini de devletle buluşturmanın adımlarını attık. KİPTAŞ ile başlattığımız toplu konut hamlesi bir çok ülkede de gecekondu çözümüne örnek oldu.





Pek çok yerleşim birimimiz modern yerleşim yerleriyle TOKİ projeleri sayesinde tanışmış oldu. Bu projeler bir model oluşturdu.





Diyarbakır bir gezip dolaştığımız zaman 3-5 yıl öncesinin Diyarbakır'ıyla aynı değil. Binalar bitişik nizamda içinden tüneller açılmış bombalar yerleştrilmiş. Hepsini yıktık, TOKİ konutlarıyla o bölgede yaşayan vatandaşlarımıza insanca yaşamanın imkanını sağladık.





TOKİ Hindistan'dan Endonezya'ya kadar yurt dışında hayata geçirdiği projelerle de ülkemizi temsil ediyor. Milyonlarca insan kiradan düşük taksitlerle ev sahibi oldu. Dar gelirli vatandaşlarımız bugün TOKİ sayesinde modern konutlarda oturuyor.





"Başarılı olmak isteyen önünde bir yol açar, istemeyen arkasına saklanacağı bahane bulur"
Her zaman söylediğim gibi ülkeye ve millete hizmet gönül ve vizyon işidir. Başarılı olmak isteyen önünde bir yol açar, istemeyen arkasına saklanacağı bahane bulur. Birileri sürekli önümüze engeller çıkardı. Mega projelerimizi durdurmak istediler.





Burası milletin evi benim evim değil. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi. Türkiye'nin en büyük kütüphanesi burada kısa zamanda açılışını yapacağız. Milletin verdiğini yine millete veriyoruz. Bunu hazmedemeyenler var. Buranın ruhsat sorunu varmış: Yahu Danıştay'ın belgesi ortada. Biz yolumuza devam edeceğiz.





Dünyadaki G20 ülkeler içerisinde Avrupa'da 6., dünyada 17. sıradayız. Muhasır medeniyetler seviyesine yükseldik.