20 yılı aşkın deneyimiyle arsa sektöründe kurumsallaşmanın öncülüğünü yapan Yeşil Vadi Arsa Ofisi’nin Genel Müdürü Emin Ertuğrul, konut ya da ticari alan olarak ayrılan bölgelerin, diğerlerine göre çok daha fazla prim yaptığını kaydederek, “Çünkü yapılaşma potansiyelini en hızlı realize edebilecek bölgeler bunlardır” dedi.

Belediyelerin imar planlarını hazırlarken bazı bölgeleri yeşil alan, bazı bölgeleri ticari, bazı bölgeleri ise konut alanı olarak belirlediğini belirten Yeşil Vadi Arsa Ofisi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, “Ticaret alanı imarlı arsalar, alışveriş merkezi, otel, sinema, lokanta, dinlenme tesisi, yurt gibi yapılara ayrılmıştır. Sanayi bölgelerinde olduğu gibi ticaret alanlarına da konut yapılamaz” dedi.

Ertuğrul, bununla birlikte bazı imar planının, hem ticari hem konut amaçlı kullanıma izin verdiğini vurgulayarak, “Bu tip arsalara konut yapılabilir. Nitekim alt katlarında dükkan, üst katlarında konut bulunan binalar bu kapsamda değerlendirilir” diye konuştu.

Nasıl öğrenilir?

Peki bir arsanın imar planında hangi amaca tahsis edildiği nasıl öğrenilebilir? Ertuğrul, bunun için yatırımcıların arsanın bulunduğu bölgenin bağlı olduğu belediyeye gitmesinin yeterli olduğunu kaydetti. Emin Ertuğrul, “Arsanın bulunduğu belediye imar müdürlüğünde 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar uygulama planlarında hangi amaca tahsis edildiğini incelemeniz gereklidir” dedi.