Emlak sektöründe faaliyet gösteren kişiler için geçtiğimiz yıllarda emlak yetki belgesi alma şartı getirildi. 2018 yılında faaliyete giren '' Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik '' kapsamında yeni kurulacak emlak işletmelerinde danışmanların emlak yetki belgesinin bulunması gerekiyor.

İlgili yönetmelik kapsamında, emlak danışmanlarının yapacakları işlemlerden artık emlak ofisleri de sorumlu tutulacak ve yapılan her bir işlem emlak ofisinin siciline işlenecek. 

Emlak yetki belgesi sayesinde müşterilerini bilinçli ya da bilinçsiz şekilde mağdur eden ve yönetmeliğe aykırı işlem yapan emlak ofislerinin yetki belgesi iptal edilebilecek.

EMLAKÇILIK YETKİ BELGESİ NASIL ALINIR?

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi ya da bir diğer adıyla emlak yetki belgesi için başvurular Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapılmaktadır. Başvurusu onay alan kişiler, Ticaret İl Müdürlüklerine giderek yetki belgelerini temin edebilecekler. 

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Örnek / Emlak Danışmanlık

EMLAKÇILIK YETKİ BELGESİ NASIL YENİLENİR, KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Emlak yetki belgesi, her işletme için ayrı ayrı düzenlenmektedir. İlgili belge 5 yıl geçerlidir ve emlak ofislerinde herkesin görebileceği bir noktada asılı olmalıdır. 

Emlak yetki belgesinin içeriğinde bulunan bilgilerin değişmesi durumunda, bilginin değiştiği tarihten sonraki 7 gün içerisinde ve belgenin geçerlilik tarihi sona ermeden 30 gün önce yenileme başvurusu yapılabilmektedir. 

Söz konusu belgenin yenilenmesi için başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra kurum tarafından 7 gün içerisinde değerlendirme yapılmakta ve onu takip eden 10 gün içerisinde yeni emlak yetki belgesi verilmektedir.