Her geçen gün sayıları artan siteler ve toplu konutlar ile müstakil yaşam azalırken Yargıtay apartman ve sitelerde oturan milyonlarca kişiyi ilgilendiren son derece kritik bir karara imza attı. Alınan karar kapsamında yönetici tarafından yapılan hatanın yöneticiyi görevlendiren kat maliklerini de bağladığı ilan edildi. 

Verilen karar ne yazık ki apartman ve sitelerde oturan kişiler için bağlayıcı olması açısından büyük önem taşıyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilen karar kapsamında yöneticinin kendisine verilen yetkiyi kötüye kullanması halinde kat maliklerinin yönetici tarafından imzalanan sözleşmeden sorumlu tutulacağına hükmetti. Böylelikle bundan sonra apartman yöneticisi ve site yönetimi tarafından imzalanan sözleşme tüm kat maliklerini bağlayacak. 

Sitede içinde Oturanlara Yargıtay'dan Kötü Haber ?

APARTMAN YÖNETİCİSİ TARAFINDAN İMZALANAN SÖZLEŞMELERE DİKKAT!

Davaya konu olan olay Ankara'da yaşandı. Ankara'da yer alan bir AVM ile M.E. arasında otopark işletmesi için imza atıldı. M.E. 10 sene boyunca otoparkın işletmesini elde etmek için ara ödemesi yaptı. Ancak bir süre sonra AVM yönetimi değişti. Yeni yönetim ise otopark işletmesi için imzalanan sözleşmeyi böyle bir kiralama işleminin sadece tüm kat maliklerinin imzası ile yapılabileceğini belirterek iptal etti. 

Bunun üzerine M.E. mağdur edildiğini belirterek soluğu mahkemede aldı. 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yapan M.E. mağdur edildiğini, ödediği kira bedeli nedeniyle AVM'nin sebepsiz zenginleştiğini belirterek paranız faiziyle kendisine iade edilmesini talep etti. Alışveriş Merkezi ise savunmasında sözleşmenin tüm kat maliklerinin imzası olmadığı için geçersiz olduğunu savundu. 

SİTE YÖNETİMİ TARAFINDAN İMZALANAN SÖZLEŞME KAT MALİKLERİNİ BAĞLAR MI?

Davanın yerel mahkeme tarafından verilen kararına tarafların itirazı sonucu devreye giren Yargıtay milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir emsal karara imza attı ve "Davacı tarafından on yıllık kira bedeli olarak ödenen bedelin davalı AVM'ye ait yönetim kaşesiyle makbuz karşılığında tahsil edildiği açıktır.

 O hâlde, yukarıda yapılan açıklamalar da dikkate alındığında, kat maliklerini temsilen tahsil edilen paranın davacıya iadesinden eski yöneticinin şahsen sorumlu olduğundan bahsedilmesi, davalı yönetimin kasasına girmediğinin dolayısıyla kat maliklerinin sorumlu olmadığı sonucuna ulaşılması yerinde olmayacaktır. Temsilciye yapılan ödemeler davalı yönetimi bağlar" denilerek bir üst mahkeme tarafından verilen kararı bozdu. Böylelikle yönetici tarafından imzalanan ve kaşelenen sözleşmelerde kat malikleri de sorumlu tutuldu.