İstanbul başta olmak üzere bir çok büyükşehirlerde sıkıtılar yaşanmaya başlandı Lüks semtte oturayım site içi olsun kaframı artık bitiyor. Sitelerde aidatların çok yüksek miktarlara ulaşması ile vatandaşlar adeta kendi evlerinde kiracı oldular. Aidatlar İstanbul’da bazı sitelerde 8 Bin TL’ye çıkarken ev sahipleri ve kiracılar bu sitelerden kaçmaya başladılar. Bazı sitelerde zorbalıkla aidat toplamak isteyenlerede denk geldiklerini zsöyleyen ev sahipleri var.

Büyükşehirlerde parkı, havuzu, bahçesi ve farklı yaşam alanları olan sitelerde oturmak herkesin hayalidir. Ancak bu hayalin gerçekleşmesinin faturasının bedeli oldukça ağır olmaya başladı. Bu niteliklere sahip sitelerde masraflar da yüksek olunca aidatlar her geçen ay katlanarak artıyor. Hatta İstanbul’da bazı sitelerde vatandaşlar 8 Bin TL aidat ödemek durumunda kalıyorlar.

BAZİ SİTELERDE AİDATLAR KİRAYI GEÇTİ!

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılması, enerji fiyatlarındaki artışlar ve buna bağlı olarak yükselen maliyetler aidatlara zam olarak yansıyor. Daha önce yılda bir defa zamlanan sitelerin aidatlarına üç ayda bir zam yapılmaya başlandı. Hatta bazı sitelerde aidat ücretleri kira fiyatlarının bile önüne geçti. Yılbaşında büyük bir zam yapılacak olması ise sitelerde oturan ev sahiplerini ve kiracıları şimdiden düşündürüyor.

Zeytinburnu İETT Blokları

Site aidatlarına son bir yılda yüzde 80 ile yüzde 150 arasında zam yapıldı. Yükselen aidatlar neticesinde kiracılar bir kira da siteye ödediklerini belirterek şikâyet ederken ev sahipleri ise kiracı bulamamaları durumunda bu aidatları ödemek zorunda kalıyorlar. Kiracı bulamayan ev sahipleri evlerini satılığa çıkarmayı tercih ediyorlar. Bu şekilde site aidatından kurtulmak istiyorlar.

EMLAK UZMANLARI UYARIYOR!

Yüksek aidat ödemek durumunda kalanlara uzmanlar bazı uyarılarda bulunuyorlar. Aidatların site yönetimleri tarafından belirlendiğini söyleyen uzmanlar Kat Malikleri Genel Kurulu’nun yılda en az bir defa site aidatlarının belirlenmesi için toplantı yaptıklarını ifade ettiler. Bu toplantılara katılmayan kat malikleri ise site aidatları hakkında alınan karara uymak zorunda kalıyorlar. Bir de yönetim planında aidatların ne şekilde belirleneceğine dair kaideler yazıldığını belirten uzmanlar bunun da iyi bir şekilde incelenmesi gerektiği uyarısı yapıyorlar.

Site Aidatlarının yüksekliği ne olacak bilinmiyor site içinde oturmak bir dert oturmam bir dert .