10 milyar dolarlık sektörün bahar sezonu fuarı HOST Istanbul, geçtiğimiz günlerde Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Türkiye ev ve mutfak eşyaları sektörünün yerli üreticilerini, Amerika, Orta ve Batı Avrupa, Orta Doğu, Afrika, BTD ve Balkan ülkeleri ile Asya – Pasifik ülkelerinden sektör profesyonelleriyle bir araya getiren fuar, yurt dışından toplam 4.588 satın almacıyı ağırladı.

HOST Istanbul 2022’nin sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Tarsus Turkey Genel Müdürü Zekeriya Aytemur; “İhracat odaklı bir fuar olan HOST Istanbul için iki yıldır yürüttüğümüz yurt dışı tanıtım faaliyetlerimiz ve Overseas Buyer Programımız ile Ticaret Bakanlığımızın Alım Heyeti programı, fuarda meyvelerini verdi. İlk günden itibaren binlerce ziyaretçi ağırladığımız HOST Istanbul’da yurt dışı ziyaretçi sayımızı tam 3 kat artırmayı başardık. Türkiye, özellikle ev ve mutfak eşyaları sektöründe dünya tedarik zincirinin önemli halkalarından birisi haline geldi. Bunun en güzel örneğini HOST Istanbul’da yaşadık. Dört kıtadan satın almacının ziyaret ettiği fuarda, yerli üreticilerimiz, milyonlarca dolarlık ticaret anlaşmasına imza atarken, kendine yeni ihracat pazarları buldu. Fuarımızın mottosunu #ticaretinmerkezi olarak belirlemiştik. HOST Istanbul 2022, ev ve mutfak eşyaları sektörünün ticaret merkezi olmayı yine başardı” dedi. 

2021 ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 33,5 artışla 6 milyar dolar olarak gerçekleşen, 2022’de ise 7,5 milyar dolar ihracat hedefi koyan Türkiye Ev ve Mutfak Eşyaları Sektörünün bu seneki ilk buluşma adresi HOST Istanbul oldu. Tarsus Turkey tarafından ZÜCDER iş birliğinde, T.C. Ticaret Bakanlığı, İMMİB ve KOSGEB’in destekleriyle organize edilen HOST Istanbul 2022, Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nin 11-12 ve 14. salonlarında toplam 30 bin metrekare alanda gerçekleşti. Tamamı yerli 303 katılımcı firmanın yer aldığı fuarda yerli üretim sofra ve mutfak eşyaları, pişirme ekipmanları, plastik ev eşyaları ve bahçe aksesuarları, ev gereçleri, dekoratif ev ve mutfak eşyaları ile elektrikli ev aletlerine dair en son yenilikler bir arada sergilendi. 

Katılımcı markaların ve ziyaretçilerin oldukça memnun ayrıldığı HOST Istanbul 2022, yerli ev ve mutfak eşyası üreticilerine yeni ihracat fırsatları yaratarak, beklentilerin üzerinde bir fuar yaşattı. 15. buluşmada yer alan markalar, fuar ile ilgili deneyimlerini sektörle paylaştı.

Akcam - Sami Barut - Yönetim Kurulu Üyesi

“Genel düşüncelerimiz çok olumlu, fuar iyi geçti. Beklentilerimiz, dünyanın her yerinden buraya müşteri gelmesiydi. Birçok yerinden de geldi. Bizim açımızdan fuar beklentilerimizi karşıladı.”

Avşar Emaye - Murat Tabak - Genel Müdür

“Avşar Emaye olarak bu fuara 15. kez katılıyoruz ve gelecek yıl da yine katılmayı planlıyoruz. Bu yıl fuar bizim açımızdan oldukça verimli geçti. Bütün beklentilerimizi karşıladı. Özellikle yurt dışından gelen firmalarla bir araya gelebilmek güzel oldu. Standımızı ziyaret eden misafirlerimizden de oldukça memnunuz. Güzel, verimli ve kaliteli bir fuar geçirdik.”

Aykut Mutfak Gereçleri - Sercan Özçimen - Yönetim Kurulu Başkanı

“Fuar bizim için çok iyi geçti. Yoğun bir kalabalık, güzel bir ilgi vardı. 15’incisi düzenlenen fuara, 10-11 yıldır katılım sağlıyoruz. Fuar, beklentilerimizi fazlasıyla karşıladı. HOST Istanbul için çok emek verdik, yeni ürünlerle katılım sağladık. Önümüzdeki yıllarda da bambaşka, yeni ürünlerle bu fuarda katılımcı olacağız.”

Herevin - Murat Solmazer - Genel Müdür

“Açıkçası ihracata yönelik bu fuarın performansını daha yeni anlamış olduk. Türkiye’nin arkasında olan bu rüzgarı iyi kullanarak başarılı bir iş yapıldığı görülüyor. Bu durumdan katılımcı olarak çok memnunuz. Yabancı ziyaretçi trafiğinden ayrıca çok memnunuz. Çeşitli ülkelerden üst düzey satın alma yetkilileri, büyük zincirler, distribütörler, markalar, dağıtıcılar fuardaydı. Bu kadar ziyaretçi çeşitliliği, beklediğimizin üstünde gerçekten. Gelecek yıl da katılmayı planlıyoruz.”

Sigma Glass - Ahmet Atlıoğlu - Firma Sahibi

“Fuarımız güzel başladı ve gayet güzel sonuçlandı. Beklentilerimizi karşıladı. Yurt dışı ziyaretçi sayısı oldukça güzeldi. Bu fuar için yaz kreasyonumuzu hazırladık. Müşterilerimize sunduk, gayet beğenildi. Fuardaki ziyaretçi kitlesi çok iyiydi ve büyük çoğunluğu kesin alıcı müşterilerdi. Mükemmel!”

HOST Istanbul’un bir sonraki 16. Buluşması, 9-12 Mart 2023 tarihlerinde yine Tüyap Beylikdüzü’nde yapılacak. Bu defa 40 bin metrekare alanda, tamamı yerli 400 firmanın katılması hedeflenen HOST Istanbul 2023’ü, yurt içi ve yurt dışından 15 bin profesyonelin ziyaret etmesi amaçlanıyor.