Sürekli yerleşim sağladığınız şehirlerde bir ev sahibi olduktan sonra yaz aylarını geçirebilmek veya yatırım yapabilmek için yazlık ev satın almak mantıklı yoksa karavan alıp şehir şehir gezmek mi? bir seçeneğiniz de bulunuyor.





Yazlık evler, genellikle şehirlerin dışında ve çoğu zaman deniz kenarında inşa edilen müstakil yapılar veya site içi apartman dairelerinden oluşuyor. Sahil kenarlarında bulunan, bahçe ve havuz gibi imkanları yer alan ve düzenli aidat ödenmesi gereken yazıklar, genellikle ek bir masraf ortaya çıkmasına da neden oluyor. Bu nedenle yazlık ev alırken, öncelikle sadece sahip olduğunuz bütçeyle bir konut satın almayı değil daha sonrasında yıllar boyunca yapacağınız ödeme ve masrafları da göz önünde bulundurmanız gerekiyor.





Çoğu kişi yaz aylarında deniz kenarı semtlere akın ederken, her yaz harcadıkları para ile masraf etmek yerine bu bölgelerde yazlık satın almak için para biriktirmeyi de tercih edebiliyor. Farklı bir şekilde yazlık ev alabilmek için kooperatifler veya sitelerde taksitli satışlar da sağlanabiliyor. Bu alternatifler düşünüldüğünde, sadece tatil amaçlı olarak yazlık ev sahibi olmak yerine kişilerin bu evleri her sezon kiralaması da mantıklı olabiliyor. Yazlık konutları kiraladığınızda konutun aidat, vergi veya yıllık masrafları gibi birçok ödemenin önüne geçerek avantaj da sağlayabiliyorsunuz. Ama sahip olduğunuz yazlık konutlar, tüm masraflarını karşılamanız gereken ve bakımlarını yaptırmanız gereken bir yapı oluşturuyor.





Yazlık satın almak ne zaman doğru bir yatırımdır?





Yıl boyunca yapılacak tüm masraflar ve geleceğe dönük olarak yatırım riskleri değerlendirildiğinde, yazlık satın almak bazı zamanlarda doğru bir yatırım bazı koşullarda da yanlış bir yatırım olabiliyor. Tüm bu noktaları göz önünde bulundurarak yine de bir yazlık sahibi olmak istiyorsanız, doğru zamanı beklemeniz ve iyi bir seçim yapmanız gerekiyor. Çünkü Anadolu’da özellikle deniz kenarında bulunan semtlerde deprem riski bulunduğu için bu bölgelerde inşa edilen yazlıklarda zemin etüdünün doğru yapılması ve risklerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Özellikle, 1999 yılında yaşanan büyük Marmara Depremi gibi afetler; Çanakkale, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa ve Balıkesir gibi birçok şehirde yazlık yapılarının riskli hale gelmesine neden olabiliyor. Bu nedenle inşa edilen yazlıklarda iyi bir etüt çalışması yapılması ve satın alınmadan önce iyi bir inceleme yapılması gerekiyor.





Bu riskler ve masraflar göz önünde bulundurulduğunda, yazlık satın almak için en doğru zamanların sezon sonu olduğu da belirtiliyor. Özellikle, ülkemizde kent yaşamlarında yaz aylarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle birçok kişi yazlık konutları kullanmayı ve yaz aylarını daha rahat bir şekilde geçirmeyi planlarken, Antalya, Çeşme, Marmaris ve Yalova gibi bölgelerde yazlık fiyatları yaz aylarında çok yükselebiliyor. Bu nedenle bu bölgelerde yazlık konut almadan önce sezonun sona ermesini ve evlerin maliyetinin düştüğü zamanları tercih etmeniz gerekiyor.





Yazlık satın almak nasıl bir çerçevede düşünülmelidir?





Eğer sadece ailenizle tatil yapabilmek için yazlık satın almak istiyorsanız, öncelikle aile ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek ve maddi imkanlarınızın doğrultusunda masraflarını karşılayabileceğiniz bir yazlık seçmeniz gerekiyor. Çok çocuklu bir ailenin yüksek bir gelire sahip olmaması durumunda seçtiği çok büyük müstakil ve deniz manzaralı bir yazlık, yatırım olmaktan ziyade büyük bir zarara da dönüşebiliyor. Ayrıca yazlık konutlarda; oda sayısı, ev metrekare oranı, site masrafları veya müstakil ev olması durumunda konut masrafları çok yüksek oranlara çıkabiliyor. Bu nedenle karar değiştirdiniz dönemlerde rahatlıkla satışa çıkarabileceğiniz ve zarar etmeden tekrar nakite dönüştürebileceğiniz bir yazlık seçmeniz gerekiyor. Benzer şekilde, kullanmayacağınız yıllar içerisinde yazlık konutunuzu kiralık olarak da değerlendirebileceğiniz şekilde seçmeniz gerekiyor.





Karavanlarda Yaşamak Nasıl





Hayatımızın bir bölümünde evlerimizi kapatıp karavana yerleştiğimiz için, karavanlı hayat konusunda çokça soru alır olduk. Ne yazdı ama! Ege kıyılarını gezmek varmış, bi de karavanla gezmek varmış… Anlatılmaz yaşanır dedik, bir nebze daha sizi ortak edebilmek için efsane karavan yolculuğumuzun videosunu yaptık. Köpeğimiz Ve Karavanımızla Yaz Boyu Emlak Haberi.com ‘a tıklayarak videodan ve yazıdan siz de karavanımıza konuk olabilirsiniz.





ÇEKME KARAVAN MODELLERİ





Biz çekme karavanı tercih ediyoruz çünkü:
1. Daha ekonomik (hatta arada dağlar kadar fark var)
2. Daha özgür (Türkiye şartlarında motokaravan şehir içi dolaşım için biraz hantal kalıyor. Gittiğimiz yerlerde römork karavanı kampa atıp, arabayla rahat rahat dolaşabilmek çok işimize geliyor)





Ama karavan yaşam tarzımız olsaydı ya da uzuuuun süreli yolculuklara çıkıyor olsaydık, kesinlikle motokaravanı tercih ederdik.





Yazının en altında Türkiye’de hangi firma da hangi çeşidin üretimi var yazdık. 





1. Klasik Çekme Karavan (The conventional caravan)





cekme-karavan-klasik




Foto Kaynak: candm.com.au





Karavanların çoğu tek aks üzerinde 3 ila 6,5 metre uzunluğundadır. İç düzenine bağlı olarak iki – altı kişi arasında kapasiteye sahiptir. Genellikle, klozet, lavabo ve duşun bulunduğu bir tuvaletle beraber lavabo, ocak ve tezgâhın bir arada bulunduğu mutfağa sahiplerdir.





Geleneksek römork karavanın bir çeşidi de ikiz akslı karavan (The twin axle caravan). Daha büyük ve ağır karavanlar ikiz aksla donatılmış olabilir. Bu onlara daha sabit bir yol tutuşu ve kolay çekiş sağlarken manevra kabiliyetlerini de azaltır. Bailey, Coachman, Elddis, Lunar, Swift Group bu modelin üreticileridir.





2. Küçük Gözyaşı Römorkları (Tiny teardrop trailers) – Bizim ki bu!





karavan-biz-evde-yokuz




Bu küçük, tarz römorklar daha küçük araçlar tarafından çekişe uygundur. Normal arabalar, spor arabalar hatta atvler tarafından bile kolaylıkla çekilebilirler. İçi iki kişinin rahatça yatabileceği bir yatak büyüklüğünde. Tuvaleti yok. Arka bagaj kapağıın altında minik bir mutfak var, dışarıdan ulaşılıyor. Ufak bir buzdolabı, lavabo ve 2 raflık dolaptan oluşuyor. 750 kilonun altında olduğu için ayrıca karavana ruhsat çıkarmak gerekmiyor. Türkiye’de Başoğlu Karavan üretiyor.





3. The Stylish T@B (Türkçe’sini bulamadık)





cekme-karavan




Foto Kaynak: tinyhouseblog.com





Sanırım bu tasarımı ilk yaratan firmanın ismi olan T@B ile anılıyor. Bu karavanlar klasik çekme karavan ile gözyaşının bir kırması. Gözyaşından ebat olarak daha büyük ama içinde klasik karavanda olan herşey var: Tuvalet, duş, daha sonra katlanıp yatak olan bir oturma alanı. Mutfak yine karavanın bagaj kapağının altında ve dışarıdan açılıyor.  Daha fazla penceresi mevcut. Türkiye’de Pino Karavan üretiyor.





4. Tavanı Yükselen Karavanlar (Pop top caravans)





cekme-karavan-tavan




Foto Kaynak: questrv.com.au





Bir zamanlar olduğundan daha az popular olmakla beraber, bu tarz karavanlar size ayakta duruşlarda kafa payı bırakmak için yükselebilen akordiyon bir tavana sahipler. Aracın küçük olması karavanı çeken aracın daha az benzin yakmasına yarar. Normal bir ev garajına sığarlar. Bu tip akordiyon tavanlı karavan seri üretimden kalksa da üretici ile konuşup yaptırabilirsiniz. Tabi ki ısı ve ses izolasyonunda performans kaybına sebep olacaktır.





5. Mini Karavanlar (Tiny GRP caravans)





cekme-karavan-modelleri




Foto Kaynak: telegraph.co.uk





Genellikle fiberglas olarak bilinen bu karavanlar küçük ve ucuzdur. Tek parçadan oluşan plastik gövde üzerine cam takviyeli yapısı hem ufak ve hafif, hem uzun ömürlü bir tasarım. İçini yatak olarak tasarlatabilirsiniz ama uzadı uzadıya yatmak için çok ufakları. Ya da sadece içine tuvalet ve mutfak düzeneği koydurabiliyorsunuz. Tercihinize kalmış. Ülkemizde Emeksan ve Pino üretiyor ama tipi bu resimdekinden biraz daha farklı tabi.





6. Katlanan Karavanlar (Folding Caravans)





katlanan-karavan




Foto Kaynak: huntingbc.ca





Katlanan karavanların araçlar tarafından çekilişi kolaydır ve hafif gövdeli oldukları için yakıttan tasarruf sağlar Aynı zamanda garajai otoparka sığdırması kolaydır. Fakat her seferinde tekrar kurulmaları gerektiği için geleneksel karavanlara göre zaman kaybettirici olabilir. Seyir halindeyken kapalı pozisyonda olması gerekir. Avantajlarının mı dezavantajlarının mı ağır bastığına sizin kararınıza kalmış. Bu karavanın da seri üretimi yok, ama sipariş üzerine yapılıyor.





7. Amerikan Airstream (The American Airstream)





karavan-3




Foto Kaynak:tregib.co.uk/airstream.htm





Meşhur metal cepheleriyle Amerikan filmlerinin gözdesi bu stil sahibi karavanlar ülkemizde üretilmiyor. Daha çok Amerikan rüyası olarak televizyondan izlemelik.





8. Beş Tekerlekliler (Fifth wheelers)





karavan-5-teker




Foto Kaynak: cutlooserv.wordpress.com





Normal bir caravan yüksekliğinden daha yüksek olan bu karavanlar sadece kamyonet tarzı araçlarla çekilebilir. Geniş yaşam alanına hatta açılır-kapanır bölmelere sahiptirler. Emin olmamakla birlikte sanıyoruz ki Tako’nun bu ebatta çekme karavan üretimi var.





9. Ticari Çekme Karavanlar





ticari-karavan-cafe




Foto Kaynak: littleblackcaravan.nz





Römork karavanlar sık sık stand, şantiye ofisi ya da yük taşıyıcı olarak kullanıyorlar.  Bu durumlarda çekme karavanlar da kullanım amacına göre modifiye ediliyor ya da ihtiyaca göre baştan tasarlanıyor. Mesela tadım aracı,  cafe ya da yemek karavanı olarak kullanılacaksa büfe tarzında pencereler açılıyor, ya da nakliye için kullanılacaksa kapı ölçüsü daha büyük, ve penceresiz olacak şekilde ihtiyaca göre şekillendiriliyor.