Yaklaşık üç yıldır Türkiye’den konut alan milletler arasında ilk 20 ye girmeyen Çinlilerin bu yıl ki çıkışı şaşkınlığa sebep oldu. Salgın süresi başlamasından itibaren bu güne kadar sekizinci sıraya yerleşen Çinliler toplamda 415 civarında ev almış görünüyor.

 Yabancı Konut Satışında En Çok Tercih Edilen İl İstanbul

 Yapılan araştırmalar Çinlilerin ülkemizde en çok İstanbul ilinin tercih edildiğini göstermektedir. Bu illeri takiben Ankara, İzmir, Antalya ve Nevşehir bu sıralamada üst sıralarda yer alan iller arasında yerini almaktadır. Lokasyon olarak en çok Çinlilerin İstanbul’u tercih etmelerinin nedeni olarak ise Avrupa’da yatırım yapmak niyeti olduğu söyleniyor.

 İstanbul ili içerisinde en çok tercih edilen semt ise Maslak olarak gösteriliyor. Bunun nedeni ise Maslak’ın ulaşımının kolaylığı iş merkezine yakınlığı ve güvenli bir semt olması gösteriliyor.

 Yabancı Konut Satışında Çin’in Önemi

 Konut satış danışmanlığının önde gelen firmalarından PropertyTR yönetim kurulunca yapılan açıklamada; son yıllarda yabancıya konut satışında Türkiye’deki artış Rusya, İran, Irak gibi ülkelerin tercihleri doğrultusunda artış göstermektedir. Satış değerlendirmesinde yapılan sıralamada ilk 20 içerisinde bulunan Avrupa, körfez ülkeleri ve orta doğu yer almaktadır. Bu listede uzak doğu ve güney Amerika görülmemesi nedeni ile Çin satışları oldukça büyük önem arz etmektedir.

 2016 yılı ve sonrasında en çok konut alan ülkeler arasına girmesi ile durum değişiklik gösterdiğini ifade eden PropertyTR Ceo’su Yusuf Boz söyleminde Çin sayesinde yabancı konut satışında uzak doğunun kapısının aralanmış olduğu fikrini ortaya koydu. Ülke içerisi yapılan satıştan çok daha fazla kar marjı bırakan yabancı konut satışı ülke ekonomisi için de büyük önem taşıdığından konut satışında görülen bu gelişme yüz güldürür nitelikte görülmektedir.

 Nüfusu 1.5 milyara yaklaşan Çin’nin gelir düzeyi yüksek ileri gelenleri bulunduğunu belirten Yusuf Boz bu zenginlerin dünyanın çeşitli yerlerine yatırım yaptıklarını bu yatırımın da ülkemize dönmesinin güzel bir gelişme olduğunu belirtiyor. Çinlilerin konut talebinin ilerleyen zamanlarda daha da artış göstereceğini belirten Yusuf Boz bu sayede de Türkiye’nin uzak doğuya kapı aralayacağını ifade etti.

 Konut Fiyatlarında Büyük Artış Bekleniyor

 Tarihinde ilk kez böyle bir faiz indirimi ile karşı karşıya olan konut kredi faizlerinin konut satışında patlamaya sebep olduğunu belirten PropertyTR rekor indirim nedeni ile büyük patlama yaşayan bir fiyat artışına sebep olacağının beklendiğini düşünüyor. Haziran ayında yaşanan bu rekor satış ile fiyatlarında maksimum düzeye ulaşacağının göstergesi olduğunu belirten Yusuf Boz konut alımı için en doğru zaman olduğunu ileri sürmektedir.

 Konut Satışları Geçen Seneye Oranla Büyük Artış Gösterdi

 Geçen seneye nazaran %32 artış gösteren konut satışı için de konut satış danışmanları PropertyTR ve firmalar gibi oldukça yoğun bir döneme girdi. Artışın en çok görüldüğü il yine İstanbul olarak gösterilmektedir. İstanbul ilinde ise Esenyurt, Sancaktepe, Pendik, beylik düzü ve Başakşehir bu sıralamada üst sıralarda yer alıyor. En çok konut satışında sıralama da Ankara ve İzmir de yine ikinci ve üçüncü olarak görülmektedir.

 Konut Kredi Faiz Oranlarındaki İndirim Devam Eder Mi?

 İnşaat sektörünü olumsuz yönde etkileyen virüs salgını sebebiyle durma noktasına gelen konut satışındaki faiz oranlarında görülen indirimin devamının gelmesi yönünde taleplerini belirten PropertyTR Ceo’su Yusuf Boz yüzlerce iş kolunu etkilemesi noktasında duruma bakılması gerektiğini ve bu çerçevede faiz oranlarında görülen düşüşün kalıcı olarak devamının sağlanmasının ekonomiye katkısı olacağına dikkat çekti.

 Ev Almanın Tam Zamanı

 Ekonomik anlamda tüm dünyanın sıkıntıya düşmesine neden olan salgın sonrası Türkiye olarak alınan tedbirler kapsamında düşük faizli konut kredisi sayesinde pek çok sektörde canlılık yaşandığını belirten Yusuf Boz inşaat sektörü ile alakalı tüm sektörlerde bir canlılığın ortada olduğu görüşünde olduğunu belirtti. Konut almak için daha fazla beklememek gerektiğini bu dönemin sonunda fiyatlarda yukarı yönde bir seyir izlenmesinin kaçınılmaz olduğu gerçeğine dikkat çekti.

 Koronavirüs Sonrası Yabancıların Arsa Ve Konut Alımı Etkilendi mi?

 Geçen seneye göre yılın ilk yarısında yabancı konut satışında düşüş gözlendi. Bu yıl Türkiye’den en çok İran, Almanya, Afganistan’ın konut ve arsa alımı gerçekleştirdiği görülmektedir.