Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) verilerine göre bu yılın ilk yedi ayında Türk müteahhitlik firmaları tarafından Katar hariç Körfez Arap ülkelerinden hiç yeni proje alamadı.

2018 yılında 5.7 milyar dolar olan Türk müteahhitlerin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bayreyn, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Umman ve Yemen’i kapsayan Körfez bölgesinde üstlendiği yeni iş tutarı, 2019’da 3 milyar dolara, 2020’de 1.7 milyar dolara gerilemişti.

Türk müteahhitler, 2020 yılında dünya genelinde 15.1 milyar dolarlık yeni iş üstlenmişti. 2018’de 22.8 milyar dolar olan rakam, 2019’da 19.5 milyar dolara gerilemişti. Hem pandemi hem de Körfez’in boykotunun etkisiyle 2020’de gerileme sürdü.

2021’in Ocak-Temmuz döneminde Türk müteahhitlerin yeni iş üstlendiği tek ülke Katar olurken, o da 9.6 milyon dolar gibi küçük bir rakamda kaldı.

Sözcü’ye konu ile ilgili açıklamalarda bulunan TMB Başkanı Erdal Eren; “Hükümetin son dönemde Körfez ülkeleri ile siyasi gerilimi azaltmak üzere görüşmeleri oldu. Bu görüşmeler bölgedeki müteahhitlik işlerine yansımaya başladı mı” sorusuna “Henüz bize bir yansıma olmadı maalesef” dedi.

Türk müteahhitlerin Libya’daki alacaklarında problem devam ediyor

Türk müteahhitlik firmalarının Muammer Kaddafi döneminde üstlenilen inşaat işlerinden kalan borçların yanı sıra savaş sırasındaki makine ve teçhizat kayıpları da telafi edilemedi.

TMB verilerine göre, Türk müteahhitlerin Libya’da yaptıkları işlerden 1.5 milyar dolarlık hak ediş alacağı var. 1.3 milyar dolarlık makine ve teçhizat ülkedeki savaş sırasında yok oldu ve bu zararın telafi edilmesi bekleniyor.

Bunlara ek olarak, müteahhitlerin Libya’da kazandıkları ihaleler için Türk bankalarından aldıkları 1.2 milyar dolarlık teminatlar da duruyor ve bankalara yıllık 50 milyon dolarlık komisyon ödeniyor.

Suudi Arabistan’ın Türk mallarına dönük fiili boykotu devam ediyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2021 yılı Ağustos ayında Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 96.6 oranında azalarak 6.7 milyar dolara geriledi.

2021’in Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’nin Suudilere ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94.3 oranında azalarak 1.8 milyar dolardan 103 milyon dolara geriledi.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin Suudi Arabistan’dan ithalatı ise 2021’in Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 79 artışla 1.7 milyar dolara yükseldi.

Kaynak: Sözcü