Birleşmiş Markalar Derneği’nden (BMD) alınan bilgilere göre, 2019 yılında derneğe üye 106 marka 125 ülkede 4 bin 396 mağazaya sahipken, bu rakam geçen sene derneğe katılan yeni üyelerin katkısı ile 5 bin 356’a yükseldi.

Koronavirüs salgını nedeniyle yurtiçindeki satış gelirleri düşen Türk markaları, döviz kurunda yaşanan artış ve özellikle Avrupa’da ucuzlayan kiralar nedeniyle yurtdışına odaklandı. Birçok marka, krizi fırsata çevirmek çalışmalara başladı. İpekyol gibi bazı markalar yurtdışında online kanala yönelik çalışmalar yaparken, Damat Tween gibi birçok marka ise mağaza sayısını artırmak için fırsatları değerlendirmeye başladı.

Aşılamanın da olumlu katkısıyla açılmanın gerçekleşeceği pazarlara yatırım yapmanın önemli olduğunu belirten BMD Başkanı Sinan Öncel, markaların girmek istediği pazarlara adım atması için bu dönemin fırsat olarak kullanılabileceğini söyleyerek “Markalarımız o pazarın istikrarına ve gelir seviyesine bakıyor. Hele hele malını da Türkiye’de üretiyorsa döviz ile satacak olmanın cazibesine kapılarak yatırımlarını devam ettiriyor. Yurtdışında fırsat sunan pazarlarda markalarımızın 700 ile 1.000 arasında yeni mağaza açacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Yurtdışında düşen kiralara dikkat çeken Öncel;  “Örneğin Venedik’te San Marco Meydanı’nda kiralar yarı yarıya düştü. Orada çok rahat yarı fiyatına mağaza bulabiliyorsunuz. AB’nin turizm merkezlerinde önemli mağazaların uygun fiyata tutulabildiği bir dönem yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Açılması planlanan mağazaların ihracata katkısı 600 milyon dolardan fazla olacak

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre yurtdışında 200 metrekare bir mağazanın ihracata katkısı sezonluk olarak 250-300 bin dolar arasında değişiyor. Bu rakam metrekare arttıkça yükseliyor. Bir senenin iki sezon ile oluştuğu düşünüldüğünde bir mağazanın ihracata katkısı 1 senede 500-600 bin dolar arasında değişiyor. Bu hesapla yola çıkıldığında yurtdışında faaliyet gösteren 5 bin 356 mağaza Türkiye’nin yıllık ihracatına ortalamada 3.2 milyar dolardan fazla katkı sağlıyor. Bu yıl açılması beklenen 1.000 mağazanın ise ihracata katkısının 600 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de ihracatın kg fiyatı 1 dolar civarında iken, söz konusu rakam hazır giyim sektöründe ise 13 dolara yakın seviyelerde seyrediyor. Ancak markalar Türkiye’de ürettikleri bir ürünü yurtdışında kendi satış noktaların son tüketici fiyatı ile sattığında bu rakam ortalamada 70 dolara kadar çıkabiliyor.

Kaynak: Dünya