Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü Merzifon-Gürbulak Otoyolu’nun Merzifon-Koyulhisar arasını yapıyor.





Türkiye’yi batıdan doğuya bağlayan, Gerede’den başlayarak yaklaşık 1200 km.’lik otoyolla İran sınır kapısı olan Gürbulak’a ulaştıran Gerede - Gürbulak Otoyolu’nda büyük gelişmeler yaşanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Amasya, Tokat, Sivas ve ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan Merzifon-Gürbulak Otoyolu’nun Merzifon-Koyulhisar arasının yapımı ve işletilmesi için çalışmalara başladı.





Yapılması planlanan Merzifon-Gürbulak Otoyolu 5 kesimi:





Gerede –Merzifon Otoyolu
Merzifon-Koyulhisar Otoyolu
Koyulhisar-Pülümür Otoyolu
Pülümür-Horasan Otoyolu
Horasan-Gürbulak Otoyolu
kesimlerinden oluşuyor.





Toplam bütçe





Projenin Gerede-Gürbulak Otoyolu olarak tamamı 52 milyar 864 milyon 729 bin 179,89 TL olarak projelendirilmişti.





2023’e tamamlanacak





Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’e kadar çok sayıda ve tamamlanması planlanan otoyol projelerinin içerisinde yer alan Merzifon-Gürbulak Otoyolu, Türkiye’nin, kuzey-güney ile doğu-batı ekseninde otoyol ağı ile ulaşım sağlanmasını amaçlayan bir otoyol projesi olarak telaffuz ediliyor. Otoyolun hizmete girmesiyle beraber yurdun doğusu ile batısı arasında kesintisiz bir otoyol bağlantısı sağlanmış olacak.





Amasya’dan başlayan bu parça; Ağrı Doğubayazıt’tan Gürbulak sınır kapısına kadar uzanan otoyolu tamamlayacak. Güzergâhın 0+000-203+900 km’leri (203,9 km) arasında Karayolları Samsun 7. Bölge Müdürlüğü ile 203+900-230+505,756 km’leri (26+605,756 km) arası da Karayolları Sivas 16. Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk sınırları içerisinde kalacak. Toplam uzunluk 230+505,756 km’den meydana gelecek.





Yap-İşlet-Devret modeli devrede





Merzifon-Gürbulak Otoyolu (Merzifon-Koyulhisar arası) Projesi KGM tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştirilecek. Ülkemizin, kuzey-güney ile doğu-batı ekseninde otoyol ağları ile örülmesinin bir parçası olan Merzifon-Gürbulak Otoyolu 4 kesime ayrılırken Merzifon-Koyulhisar arası bu 4 kesimin birinci kısmını ifade ediyor.





Projenin toplam uzunluğu 230+505,756 km olup 64+800 km’si Amasya’da, 139+100 km’si Tokat’ta ve 26+605,756 km’si de Sivas sınırları içinde yer alıyor. Otoyol güzergahının topoğrafik koşulları, güzergah üzerinde yer alan yollar, dereler vb. engellerden dolayı belirli km’lerde doğal yapının ve bölgedeki yaşamın etkilenmemesi için çeşitli sanat yapılarının yapılmasını gerektiriyor.





Bu gerekçe ile otoyol projesi kapsamında sanat yapısı olarak; 46 viyadük, 14 köprü, 30 tünel, 38 altgeçit, 21 üstgeçit, 202 menfez ve 7 kavşak inşa edilecek. Ayrıca 10 servis alanı kurulacak. Otoyola ilave olarak 6 bağlantı yolu ilave edilecek.





Projenin güzergâhı





Projenin mevcut ve/veya planlanan projelerle ilişkisi tamamlandığında 2023 yılı sonu itibariyle yol altyapısında; halen 19.702 km olan bölünmüş yolların toplamı 32.000 km’ye çıkacak. Buna ek olarak Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak 5.250 km ilave otoyol projeleriyle otoyol uzunluğu7.500 km’ye, dönem sonunda toplam 67.000 km’ye ulaşacak.





2023’e kadar 12 otoyol tamamlanacak





Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2009 yılında yaptığı bir açıklamaya göre Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’e kadar 12 otoyol projesini tamamlamayı hedefliyor. Amaç; Avrupa’yı Kafkaslara, Ortadoğu’ya ve Orta Asya’ya bağlayan bir köprü konumunda olan Türkiye’de batıdan doğuya kesintisiz bir otoyol ağı kurmak.





228 kilometresi yapımı devam eden otoyollar olmak üzere toplam 2.238 kilometrelik otoyol ağına, 2023’te 4 bin 773 km uzunluğunda 12 yeni otoyol daha katılacak. Planlanan Gerede-Merzifon-Gürbulak Otoyolu batı-doğu yönündeki ana güzergah görevini üstlenecek. Planlanan birçok yol bu hatta bağlanacak. Gerede, Merzifon, Refahiye, Erzurum, Horasan, Gürbulak gibi bağlantı noktaları ile önemli bir konuma sahip olacak. İran, Nahcivan, Gürcistan ve Ermenistan olmak üzere 4 ülke ile sınır olan ve Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illeri Türkiye’nin Orta Asya ve Kafkasya’ya açılan kapısı konumunu güçlendirecek.





Türkiye-İran koridoru





Bu koridorda yolcu ve yük taşımacılığının en fazla yapıldığı yer, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gürbulak Kara Sınır Kapısı’dır. Kapı sadece İran’a değil Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Pakistan, Afganistan ve Çin’e açılmaktadır. Bu nedenle Gürbulak, transit trafiğin ve yük taşımacılığının oldukça yoğun olduğu bir sınır kapısıdır. Türkiye-İran koridorunda gerçekleştirilen dış ticarete ait veriler Gürbulak ve Doğubayazıt gümrüklerinden elde edilmektedir. Gürbulak Sınır Kapısı’nda hususi araçlarla yapılan giriş çıkışlar ile İran’a uluslararası yolcu taşımacılığı yapan şirketler ve İran’dan Türkiye’ye gelen yolcuları taşıyan otobüs firmaları olmak üzere üç çeşit yolcu taşımacılığı gerçekleştirilmektedir. Kapı bölgede en çok otobüs giriş çıkışının gerçekleştiği sınır kapısıdır.





Yapılması planlanan otoyol projesi sayesinde yurtiçi ve yurt dışı trafik akımlarının batı-doğu yönünden gelecek yük ve yolcu taşımacılığı daha güvenli ve kısa bir şekilde otoyol ağına ve buradan da Güney Marmara ve Trakya üzerinden Avrupa’ya aktarılmış olacaktır. Aynı zamanda mevcut devlet yolları yoğunluğu da yapılacak olan otoyol ile azaltılmış olacaktır. Oluşturulacak yeni otoyol koridoru ile bölgenin her alanda gelişmesi hızlandırılacaktır.





Merzifon-Koyulhisar Otoyolu 230+505,756 km x 37,5 m = 8.643.965.850 metrekarelik bir alanı kaplayacak.