Aşırı yükselen inşaat maliyetleri yüzünden kamudan aldıkları işleri bitirmekte zorlanan, büyük çoğunluğu iflas riskiyle karşı karşıya kalan kamu müteahhitleri, yeni açılan ihalelere temkinli yaklaşıyor. Geçmişte, ihaleyi açan kurumun belirlediği yaklaşık bedelin altına inerek işi almaya çalışan müteahhitler son dönemdeki ihalelere ya teşekkür mektubu veriyor ya da yaklaşık bedelin 2-3 katı fiyat teklifi sunuyor. Kurumlar yaklaşık bedelin üzerinde gelen teklifleri değerlemeye alamayınca da ihaleler bir bir iptal ediliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her yılın başında tespit edilen birim fiyatlar kamuda yüzlerce ihalenin iptaline neden oldu. İhaleye çıkan kamu kurumları yaklaşık bedelle iş yaptıracak müteahhit bulamıyor. Firmalar yaklaşık değerin iki katına varan teklifler sununca çok sayıda ihale iptal edildi. İptal edilen işler arasında yol bakım ve onarımından hastane ve okul inşaatlarına kadar halkı yakından ilgilendiren bir çok kritik proje bulunuyor.

Bakanlığın 2022 yılı için belirlediği temel inşaat malzemeleri birim fiyatları yılın daha üçüncü ayında piyasanın çok gerisine düştü. Örneğin hazır beton birim fiyatı bakanlık tarafından 590 lira açıklanırken mart sonunda hazır beton fiyatı 1050 lirayı aştı. Aynı şekilde 13 bin 678 lira ilan edilen demir 16 bin 700 lira, 97 lira yazılan laminant parke 135 liraya ulaştı. Firmalar, yeni zamlardan endişe ettikleri piyasa fiyatları karşısında zarar etmemek için ihalelere yüksek fiyat veriyor. Sonuçta çok sayıda ihale iptal ediliyor.