Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan Temmuz 2020 Sektör Raporu'na göre, 2020'nin ilk çeyreğinde yüzde 8,1 büyüyen inşaat malzemeleri sanayi üretimi, Kovid-19 salgınıyla ortaya çıkan koşullar sebebiyle Nisan ayında yüzde 24,1, Mayıs ayında iseyüzde 26,8 düştü.

Mayıs ayındaki sert düşüşte; üretimin ve iç pazarın yanı sıra ihracat pazarlarının kapanması etkili oldu.

Mayısta 22 alt sektörün tamamında üretim bir önceki senenin aynı dönemine nazaran azaldı. İlk 5 aydaki üretim ise 2019 yılının aynı dönemine oranla yüzde 5,3 geriledi. Ocak-mayıs döneminde "birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri", "seramik kaplama malzemeleri", "düz cam ve yalıtım camları", "armatür, musluk, vana ve valfler", "çimento" ile "inşaat boya ve vernikleri" olmak üzere 6 sektörde artış yaşandı.

Bahse konu olan dönemde 16 alt sektörde ise üretim düşerken, en yüksek azalış "çimento ve betondan eşyalar", "tuğla ve kiremit", "plastik inşaat malzemeleri", "metalden kapı ve pencereler" ile "ahşap inşaat malzemeleri" alanlarında oldu.

İnşaat sektörüne ait Haziran ayı verileri, sektörün hızlı bir geri dönüş yaptığını gösterdi. İnşaat sektöründe toparlanma ise temmuzda talep artışıyla sürdü. Temmuzda iktisadi faaliyetler ile sosyal hayata planlı ve kontrollü geri dönüş büyük ölçüde tamamlandı. İnşaat sektörü de bu geri dönüşten olumlu etkilendi ve son veriler itibarıyla hızlı bir toparlanma dönemine girdi.

İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan faktörler azaldı. Talep yetersizliği temmuzda gerilemeye devam etti. Finansman sorunları ise sınırlı ölçüde artış gösterdi. Diğer faktörlerin olumsuz etkileri de en aza indi. Dolayısıyla sektörde hem mevcut iş seviyesi hem de yeni alınan siparişler önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler ışığında inşaat malzemeleri sanayi üretiminde hızlı toparlanma beklentisi meydana geldi.

TÜİK verilerine göre, Temmuz ayında inşaat sektöründe mevcut işler seviyesi 21,5 puan daha yükseldi. İnşaat işleri mevcut seviyesi haziranda 25,6 puanlık iyileşmenin ardından Temmus'da da önemli bir artış gösterdi.

Böylece sektör, salgın dönemi öncesi mevcut devam eden işlerine büyük ölçüde geri döndü. Ayrıca, yeni başlayan işler de oldu. Nitekim temmuz ayı mevcut işler seviyesi salgın öncesi mevcut işler seviyesini de önemli ölçüde aştı.

İnşaat sektöründe alınan yeni iş siparişleri de temmuzda 14,8 puan arttı. Sektörde mevcut işlere geri dönüş kadar yeni iş siparişlerinin alınmasının da çok olumlu katkısı oldu.

Yeni iş siparişleri sektördeki güven artışı ile örtüştü. Yeni iş siparişlerinin gelecek aylarda yeni inşaat başlangıçlarını da desteklediği görüldü. Haziran ve temmuzda alınan yeni iş siparişleri ile Kovid-19 dönemi öncesindeki iş siparişleri seviyesi de önemli ölçüde aşıldı.

Salgın sebebiyle markalı konutlarda stok erime hızı en düşük seviyelere indikten sonra haziranda yüzde 11,96 şeklinde gerçekleşti.