Gayrimenkul geliştirmeden ve kullanımından doğabilecek sosyal fayda nedir?





ULI Türkiye, ULI Next, ULI Young Leaders, Gayrimenkulde Kadın Liderler ve GMTR davetlileri, IDEMA ev sahipliğinde düzenlenen yılın son ULI Next buluşmasında bir araya geldi.





Gayrimenkul sektörünün 2018 yılındaki faaliyetlerini, yarattığı farkları, bundan sonraki dönemde yaratılabilecek sosyal faydayı ve gayrimenkul kullanımından doğabilecek faydayı tartışmak üzere yılın son buluşması, “What is Next in Social Development- Sosyal Kalkınmada Bir Sonraki Adım Ne?” olarak başlığını taşıdı.





Etkinlik, ULI ve Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu’nun açılış konuşmalarının ardından “What is Next in Social Development” başlıklı panele sahne oldu. Etkinliğin konuşmacıları oyuncu ve İhtiyaç Haritası ve DasDas Kurucusu Mert Fırat, Idema ve İhtiyaç Haritası Kurucu Ortak Ali Ercan Özgür ve TBWA Group Istanbul CEO’su Burcu Özdemir Kayimtu oldu.





Söze Ankara yıllarından bahsederek başlayan Mert Fırat, “Ankara’nın çok hızlı büyümesi dolayısıyla fiziksel ve sosyal çevrenin değişim süreçlerine tanık oldum. Bir mahallenin bir dönüşüm sürecine, bir gayrimenkul yatırımına nasıl tepki verdiğini izleme fırsatım oldu. Şu anda konservatif olanın içine girip fabrikasyon fikirler üretmektense bir çevreye girip, o çevrenin ne istediğini bilip, fikirlerin o doğrultuda çizildiği bir evreye geçmenin daha önemli olduğunu düşünüyorum,” dedi. Bu fikir altyapısının ışığında Moda Sahnesi’nin kuruluş hikayesini de anlatan Fırat, süreci “Moda Sahnesi aslında Moda Sineması’ydı ve 70’li yıllardan beri oluşmuş bir kitleye sahipti. Ancak yıllar içinde sanat fonksiyonundan uzaklaşarak atıl bir yapıya evrilmişti. Biz 12 ortak olarak kolektif bir bakış açısıyla, sorumluluklarımız dahilinde o yapıyı, Moda’nın değerlerini mekana taşıdığımız bir bir kültür sanat merkezine evrilttik,” şeklinde ifade etti.









Moda Sahnesi’nin çevresi tarafından hızla kabul gördüğünü anlatan Fırat, hayata geçirdiği diğer kültür-sanat projelerini ve fiziksel çevre ile ilişkisini anlattı: “Bu bizim için bir milat oldu. Akabinde Bursa’da Sanat Mahal‘i hayata geçirdik. Podyum park adlı AVM’nin içine de bir şubesini açtık. Şimdi de DasDas‘ı hayata geçirdik. Bu projelerin hepsi bir anlamda kendi kendini tesis eden ve o doku ve çevreyle inşaat kararı verilmeden buluşan yapılar.”





Burcu Özdemir Kayimtu ise TBWAİstanbul tarafından hayata geçirilen TBWA FORGOOD hareketinden bahsetti: “Hepimizin mesleki anlayışlarımızı dönüştürmesi gereken bir dönemdeyiz. Ben ise aslında iletişim uzmanı olarak buradayım. Bizlerin; marka yaratma, hikayeler oluşturma, markaları tüketiciyle buluşturma ve tüketiciye anlamlı kılma gibi önemli misyonlarımız var. Sermayemiz ise fikir. Bir gayrimenkul yatırımının mahalle esnafına dokunduğunda anlam kazanması gibi markalar da insana dokunmalı. TBWA FORGOOD hareketini bundan üç sene önce bu düşünceyle başlattık. Bu bağlamda sektörün var olan değerlerini iyiliğe dönüştürmek için ne yapabileceğimizi konuşmak istedik. Bu şekilde markaların rafta veya pazarda değil, tüketicinin kalbinde yer alması için çalıştık.”





Ali Ercan Özgür ise Mert Fırat ile birlikte kurucularından olduğu İhtiyaç Haritası’nı anlattı ve oluşumun ulaştığı etki alanını açıkladı: Şu ana kadar İhtiyaç Haritası’nda 600.000’in üzerinde işlem gerçekleşti, 15 milyon TL’yi aşan bir ekonomi yaratıldı. Bunun üzerine finansal teknolojiyi de ekliyoruz. 2019 sonunda Avustralya, Kolombiya, Amerika dahil olmak üzere yedi ülkede olacak.” Gayrimenkul sektörü ile sosyal fayda ve kültür-sanat projelerinin buluşmasındaki faydaya da değinen Özgür, “Gün sonunda iki tarafın buluşması önemli. Artık gerçekten yaşayan bir kültür-sanat oluşumunun yapılaşmış çevreye olumlu etkisi anlaşılmış durumda,” ifadelerini kullandı.





Etkinlik, panelin ardından kokteyl ile devam etti.