Kasım ayı konut satış rakamlarına baktığımızda bir önceki yılın aynı ayına göre %27 oranında  bir azalma yaşandığını görüyoruz.  





Kırılımlara baktığımızda ise ipotekli satışlarda yani banka kredisi ile yapılan satışlarda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85 oranında bir düşüş göze çarpıyor. Bu düşüşte, artan konut kredi faizleri, dövizde yaşanan dalgalanma ve mevsimsellik etkisinin olduğunu ancak en büyük payın konut kredisi oranlarındaki artışın olduğunu düşünüyoruz.  





Geçtiğimiz günlerde Ziraat Bankası’nın konut kredi faizini 0,98’e çekmesi ve bazı bankaların da kampanyaya destek vermesiyle birlikte psikolojik sınırın altına giren faizlerin yansımasını Aralık ayı satış rakamlarında göreceğiz. Artan inşaat ve arsa maliyetlerini hala konutlara yansımadığı bir dönemde olduğumuzu unutmamalıyız. Önümüzdeki yıl maliyetlerin konut rakamlarına yansıdığı bir yıl olacak. Yatırımcılar ya da ihtiyaç amaçlı konut alacakların kaçırmaması gereken bir yıl ve faiz oranı olduğunu bilmeliler.  





Faiz indirimiyle birlikte Aralık ayı özelinde satışlarda yüzde 30’lara yakın artış olacağını düşünüyoruz. Bu artış hem konut üreticileri için hem de ülke ekonomisi için oldukça moral verici olacaktır.