Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yeni kurulacak emlak işletmelerine yetki belgesi şartı getirildi. Yönetmelik için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak açıklandı. Yetki belgesi olmayan emlakçılara ise 25 bin TL'lik para cezası verilecek.





5 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak işletmelerine yetki belgesi alma şartı getirildi. Yönetmelik kapsamında yeni kurulacak emlak işletmelerine yetki belgesi şartı getirildi.





Son gün 31 Ağustos





Resmi Gazete ile yayımlanan son düzenleme ile Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak açıklandı. Yani bu tarihe kadar yeni bir erteleme kararı çıkmadığı takdirde taşınmaz ticareti yetki belgesi resmi olarak yürürlüğe girdi.





Belgesiz emlakçı satış yapamayacak





Düzenlemeye göre sahibinden satılık ve kiralık daire ilanları da bu kişilerin yetki belgesi olmaması nedeni ile otomatik olarak yasaklandı. İnternetten kiralık daire ya da satılık ev gibi sahibinden satılık ilanları sadece yetki belgesi olan emlakçılara verilecek. İnternetten ilan verme yetkisi sadece belgeye sahip olan emlakçıların olacak.





25 bin TL'lik ceza yolda





Yetki belgesine sahip olmayan emlakçılara ise durumun tespit edilmesi halinde 25 bin TL'lik para cezası kesilebilecek. Yetki belgesine sahip olmayan emlakçıların da çalışmalarına izin verilmeyecek. Emlakçılık yetki belgesi almak isteyen kişilerin ise mutlaka belirli kriterlere sahip olmaları talep edilebilecek. Bu durumda emlak sektörüne de yeni bir çeki düzen getirilecek ve hem sektörün hem de vatandaşların şikayetleri çözülecek.





Konu hakkında kanun maddesinde şu ifadeler kullanıldı:





''MADDE 7 – (1) Yetki belgesi başvurusu, yetki belgesi verilmesinde aranan şartların taşındığını gösteren belgeler ile birlikte Bilgi Sistemi üzerinden yapılır. İşletmenin 12 nci maddede belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı, başvuru tarihinden itibaren yedi gün içinde il müdürlüğü tarafından bir tutanakla yerinde tespit edilir.
 
(2) İlgili kurum ve kuruluşların elektronik bilgi sistemlerinden sağlanabilen belgeler, bu sistemlerden temin edilir ve işletme adına açılan dosyada diğer başvuru evrakı ile birlikte saklanır.
 
(3) Yetki belgesi verilmesinde aranan şartları taşıdığı anlaşılan işletmelere, başvuru tarihinden itibaren on gün içinde yetki belgesi verilir. Yetki belgesi talebi reddedilen işletmelere durum gerekçesi ile birlikte Bilgi Sistemi üzerinden bildirilir.''