2010 yılından beri gayrimenkul sektöründe yer alan Broker Birgül Sarsın Dokuzcan özellikle şehir içindeki depo alanlarına talebin yükseldiğini vurguluyor.

Lojistik depo kiralama arayışı hız kazandı

Pademinin beraberinde getirdiği alışveriş alışkanlıklarındaki değişim e-ticaret, perakende ve hızlı tüketim ürünlerinin tüketiciye daha çabuk ulaştırılması zorunluluğunu beraberinde getirdi. Lojistik depo kiralama işlemlerinde bu sektörlerde faaliyet gösteren firmaların talebi giderek artıyor. Buna karşın inşaat sektöründe yavaşlayan faaliyet durumu göz önüne alındığında mevcut talepler kira fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Piyasada yüksek talep karşısında kira fiyatları üzerindeki artış yönlü baskının yılın son çeyreğinde de etkili olacağı ön görülüyor.

Şehir içi lojistiği önem kazanıyor

Yükselişte olan şehir içi lojistiği kavramı, 2021 yılının ilk yarısında e-ticaretin alışkanlıklara bağlı değişimi ile pazar payını genişleterek devam etmesi ile gelişimini sürdürmüştü. Evlere servis hizmeti sunan firmalar ana depolarının yanında müşterilerine hızlı servis sunma taahhüttü nedeniyle şehir içinde depo sayılarını arttırarak dağıtım bölgelerini genişletmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte şehir için lojistiğin desteklenmesi için büyük lojistik alanlara da ihtiyaçları artış gösteriyor.

Türkiye'nin her bölgesinde talep aynı

Özellikle tüm Türkiye çapında baktığımızda hemen hemen her bölgede ihtiyaçlar bu yeni duruma göre şekillenmiş durumda. Şehir içi lojistik pazarında önceliği İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli gibi illerin aldığı düşünülse de bu durumdan etkilenen illerin içerisine Diyarbakır, Balıkesir, Erzincan, Elazığ, Hatay gibi pek çok şehir de girdi. Sanayi bölgeleri açısından değerlendirdiğimizde Marmara bölgesinde Doğu Marmara ile Trakya ve Çanakkale bölgeleri lojistik depo taleplerinde ciddi artışlar gözlemleniyor. Bu talep yoğunluğunun üretim ve nakliye ile ilgili olduğu düşünüldüğünde sanayinin geliştiği her bölgede depo ve antrepo taleplerinin artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Yeni sanayi bölgelerinin açılması bu durumu destekleyecektir. Özellikle 2021 yılı ikinci çeyrekte Marmara bölgesinde yaklaşık 183.000m2’lik kiralama hacmi oluşmuş durumda.

Kiralama bedelleri bölgeye göre değişiyor

Kira bedellerindeki artışa bölgedeki talep artış yoğunluğu büyük etken oluyor. Bu süreç içerisinde şehir içi lojistikte talep edilen büyüklükler 100m2 -1.000m2 arasında değişkenlik gösteriyor. Büyük depo taleplerinde rakamlar 5.000m2 -20.000m2 bandında değişiyor. Bu durumda şehir içi lojistikte m2 kiralama bedelleri bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte İstanbul örneğine baktığımızda kiralama bedelleri ortalamada 37TL/m2 bandında görülüyor. Büyük depo alanlarında organize sanayi bölgeleri olarak değerlendirildiğinde m2 kiralama bedelleri ortalamada 45/TL/m2 seviyesinde.

Pandemiden sonra fiyat artışı %22 civarında

Türkiye genelinde 2021 yılında diğer yıllara oranla gözle görülür şekilde bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Eylül 2021 itibari ile İstanbul'daki fiyat artışı %19,25 seviyelerindeydi. Türkiye geneline baktığımızda geçtiğimiz yıla oranla bu artış %22 civarında ortaya çıkıyor.