Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile Ocak 2020 itibariyle e-Arşiv Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirildi. Yaklaşık 100 bin işletmenin e-arşiv uygulamasına geçeceği tahmin ediliyor. 





Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından e-dönüşüm alanında kapsamlı bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak GİB tarafından sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirildi. 





Şahıs firması sahipleri e-imza ile e-fatura kullanabiliyor





Tebliğ ile e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükellefler aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmeleri zorunlu. E-ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorunda. Gelir vergisi mükellefleri olan şahıs firması sahipleri e-imza ile e-fatura, kurumlar vergisine tabii tüzel statülü şirketler mali mühür ile e-fatura kullanabiliyor. 





Sigortacılık ve akaryakıt sektörünü de bağlıyor





Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin sigorta poliçeleri ile sigorta komisyon gider belgelerini, bankaların dekont belgesini, yetkili döviz müesseselerinin de döviz alım-satım belgelerini ve tüm mükelleflerce kullanılan gider pusulası belgesinin e-Belge olarak düzenleyecekler. Akaryakıt istasyonları dahil olmak üzere EPDK’dan akaryakıt sektöründe faaliyette bulunmaya ilişkin lisans alan tüm mükelleflere Tebliğde öngörülen geçiş zamanlarında e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirildi.





Regülasyonlar e-dönüşümü hızlandırıyor





Türkiye’de iş yapış modellerini değiştiren e-dönüşüm stratejisinin, regülasyonlar ve uygulamaları kullanan kurumların sayısı ile birlikte her geçen gün arttığına dikkat çeken E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “E-dönüşüm çalışmaları, en küçük firmadan en büyüğüne kadar hızla yayılıyor. İş gücü ve maliyetten tasarruf edilmesinin önünü açan uygulamalar iş süreçlerinin hızlanmasına da olanak tanıyor. 2005 yılında e-imza kanununun yürürlüğe girmesiyle başlayan süreçte önemli mesafeler alındı. E-imza, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip ve elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garantiliyor. Kamudan özel sektöre, bankacılıktan e-ticarete, kurum içi sözleşmelerden ihale süreçlerine her türlü işlemin tasarruflu, güvenli ve hızlı yapılmasını sağlıyor. Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeyle şirketler zamanın yanı sıra; kâğıt, postalama harcamaları gibi kalemlerden tasarruf sağlayacaklar.” bilgisini verdi. 





E-GÜVEN hakkında





Türkiye’de ilk elektronik sertifika ve mobil imzaya yönelik hizmet sunan E-GÜVEN 2003 yılında kurulmuştur. Küresel çapta uygulayıcı çözümler sunan E-GÜVEN, hem bireysel hem de kurumsal bilgi güvenliği ve elektronik imza konusunda hizmet sağlıyor. Kullanıcılarının isteklerine yönelik çözümler üretirken bunu mevcut teknolojiye uygun oluşturuyor. Ayrıca Ekolojik ayak izini azaltan WWF-Türkiye şartlarına uyum sağlayan E-GÜVEN, “Yeşil Ofis” diplomasını almaya hak kazanmıştır.