Kur ve enflasyon dışında yaratılan balon zamların inşaat sektöründe kaygı yarattığını ifade eden Doğan Grup CEO’su Erdoğan Yıldırım “Artan inşaat maliyetleri ve malzeme fiyatlarında yaşanan artışın yanı sıra piyasada yaratılmaya çalışılan balon zamlar olumsuz etkiler yaratıyor” dedi.

İnşaat demiri, çimento, beton ve alüminyum gibi malzemelerde yaşanan fiyat artışlarını zorunlu olarak yansıtmak durumunda kalan inşaat sektörü temsilcilerinin yaşadığı zorlukları aktaran Doğan Grup CEO’su Erdoğan Yıldırım “TÜİK verilerine göre inşaat maliyet endeksi, 2021 yılı aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %66,88 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %85,01, işçilik endeksi %23,99 arttı. İnşaat maliyeti arttıkça bu bedeller satış bedellerine ekleniyor. Bunların yanı sıra bir de gerçeği yansıtmayan balon zam söylentileri de inşaat sektörünü bir hayli zora sokuyor” dedi.

“Sıfır konut alamayan, ikinci ele yöneldi, bu da ikinci el konut fiyatlarının artmasına neden oldu” açıklamasında bulunan Erdoğan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Maliyetlerin konut fiyatlarına yansıtılmasıyla birinci ve ikinci el konut fiyatları arasında ciddi fark oluştu. Vatandaşlar, değerinin üzerinde rakamlar ile ikinci el konutlara yöneldi. Bu nedenle yeni konutların inşası için artan inşaat maliyetleri ile ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.”