Canı isteyen müteahhit olamayacak. Müteahhit Yetki Belgesine sıkı kurallar geliyor. Ekim ayında TBMM'ye sunulan bir düzenlemeye göre o sıkı kurallar neler? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın müteahhitlik alanına yönelik düzenlemeleri neler? Haberimizde okuyabilirsiniz. 

AK Parti tarafından hazırlanan ve Ekim ayında TBMM'ye sunulan düzenleme ile 'isteyen herkes' müteahhit olamayacak. Müteahhitlik yapmak isteyenler için sıkı kurallar getiriliyor.

Müteahhitlik Yetki Belgesi alımlarına getirilecek düzenlemelerle tüm şartlar yeniden düzenlenecek.

 Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın müteahhitlik alanına yönelik düzenlemelerini ait detayları aşağıda okuyabilirsiniz. 

Ekim ayında TBMM'ye sunulan "Özel Sektör Müteahhitlik Hizmetleri İçin Sınıflandırma Esaslı Yeterlilik Sistemi" raporunda yer alan bu düzenlemeler şöyle: 

*Çevre Bakanlığı tarafından ele alınan rapora göre müteahhit yeterlilikleri iki başlıkta ele alınacak.

Birinci başlık müteahhti yeterliliklerinin finans boyutunda olacak: Bakanlığın raporuna göre ilk başlık olan finansal yeterlilik ise üç ana kısımda incelecek. Bunlar bilanço rasyoları, iş hacmi yani önceki senelerde elde ettiği ciro, üçüncüsü de banka referansı.

İkinci başlık ise mesleki ve teknik adımlarda olacak: Meslek ve teknik başlığı ise raporda iki ayrı kanal üzerinden incelencek. Birincisi iş deneyimi olurken ikincisi teknik iş gücü olacak.

*Çevre Bakanlığı'nın düzenlemelerinden biri de iflas eden müteahhitler için olacak. Müteahhitlerin sicilleri tutulacak. İflas edenlere yetki belge numarası tahsis edilmeyecek.

*Ayrıca son 3 yıl içerisinde müteahhtilerin hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, rüşvet suretiyle veya başka yollarla sözleşmeye ilişkin işlemlere fesat karıştırmaları bu durumlara teşebbüs etmeleri durumunda da belge alamacaklar.

*Bakanlık imar mevzuatına aykırı imalatları süresinde düzeltmeyenler 1 yıl, aykırılık can ve mal güvenliğini tehdit ediyorsa 5 yıl, vergi ve sigorta borcu olup da yapı sahiplerince iskan alınırsa 1 yıl iş yapma belgesi verilmesini de engelleyecek.