Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bugün yaptığı şubat ayı toplantısından bir sürpriz çıkmadı ve piyasa analistlerinin tahmin ettiği gibi faizler ayni seviyede tutuldu.

Karar metninde yüksek kredi büyümesinin birikimli etkisiyle güç kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisinin devam ettiği belirtildi. Buna karşın son dönemde finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte kredi büyümesinin yavaşladığına dikkat çekildi.

İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam ettiği ifade edildi.

Bunun yanında uluslararası emtia fiyatlarında süregelen artış eğilimi ve bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamalarının, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini koruduğu vurgulandı.

Enflasyona ilişkin değerlendirmeleri sonrasında TCMB 2021 yıl sonu tahmin hedefi dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceği ifadesini yineledi.

Bunun yanında ilave parasal sıkılaşma vurgusu da yapıldı. Metinde konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmektedir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.”