Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com, TÜİK‘in açıkladığı 2020 Mart ayı gayrimenkul verilerini değerlendirdi. TÜİK verilerine göre, Mart ayında Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayına göre %8,5 düşüş gösterdi. Geçen senenin Mart ayına göre ise, %3,4 artış göstererek 108.670 adet olarak gerçekleşti.





Konut satış fiyatlarında %0,9, kiralarda ise %0,4 artış





Mart ayında Türkiye genelinde konut satış fiyatları %0,9, kiralar ise %0,4 artış gösterdi. 1. çeyrekte ise satış fiyatları %2,8; kiralar %1,3 artış gösterdi. Mart ayı sonu itibarı ile Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.269 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 17 yıl.





Satışlar çok fazla düşmedi





TÜİK‘in Şubat ayı gayrimenkul verilerini değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt,  2020 yılının ilk üç ayına bakıldığında konut satış adetlerinin geçen sene aynı döneme göre yüzde 33 arttığını açıklayarak, “Aralık ayından itibaren konut satış adetlerine bakıldığında sektörün oldukça olumlu seyrettiği görülüyordu. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgının etkilerini Mart ayının ortasından itibaren ülkemizde görmeye başladık. Mart ayında daha önceden başlayan işlemlerin tamamlandığını dolayısıyla konut satış adetlerinin çok fazla düşmediğini görüyoruz. Biz de Endeksa olarak bu süreçte iş ortaklarımıza elimizden geldiğince destek olmaya devam ediyoruz” dedi.





Sektör, süreç bitince hızla toparlanacak





Nisan ayında adetlerde düşüş beklediklerini belirten Öğüt, pek çok sektör gibi gayrimenkul sektörünün de salgından etkilendiğini fakat içinde bulunulan süreç bitince birikmiş taleplerin de ekleneceğini, dolayısıyla sektörün hızla toparlanacağını sözlerine ekledi.





2020 yılı 1. Çeyrekte toplam 341.031 adet konut satışı gerçekleşti





TUİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları 2020 Mart ayında bir önceki aya göre %8,5 düşüş, geçen yılın aynı ayına göre ise %3,4 oranında artarak 108.670 oldu. 2020 yılı 1. Çeyrekte toplam 341.031 adet konut satışı gerçekleşmiş oldu. Bu rakam geçen çeyreğin %29,4 altında, 2019 yılı 1. Çeyreğinin ise %33 üstünde.





En yüksek pay İstanbul’un





Mart ayında konut satışlarında %18,3 ile en yüksek payı İstanbul aldı. İstanbul’u %11,4 pay ile Ankara, %6,6 pay ile İzmir, %4,9 pay ile Antalya, %3,5 pay ile Bursa izledi. En fazla konut satışı olan illerdeki değer değişimi incelendiğinde en yüksek artışın Antalya’da olduğu görülüyor. Endeksa verilerine göre İstanbul’da konut satış fiyatlarında %2,3 artış, Ankara’da %1,0 artış, İzmir’de %4,8 artış, Antalya’da %7,8, Bursa’da ise %1,8 artış görüldü. Mart sonu itibarı ile ortalama konut metrekare satış fiyatı İstanbul’da 3.651 TL, Ankara’da 1.823 TL, İzmir’de 2.985 TL, Antalya’da 2.419 TL, Bursa’da ise 2.119 TL.





129.299 İpotekli konut satıldı





2020 Mart ayında ipotekli konut satışları bir önceki aya göre %0,9 düşüş; geçen yılın aynı ayına göre ise %90,4 oranında artış gösterdi ve 43.329 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %39,9 olarak gerçekleşti. 2020 yılı 1. çeyreğinde toplam 129.299 adet ipotekli konut satışı gerçekleşmiş oldu.





Yabancılara satış azaldı





Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki aya göre %24,2; geçen yılın aynı ayına göre ise %3,0 azalarak 3.036 oldu. Mart ayında Türkiye’den en fazla konut alan yabancı ülke uyrukları sırasıyla İran, Irak, Rusya Federasyonu, Afganistan ve Filistin oldu.





Endeksa - Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan www.endeksa.com, sisteme herhangi bir konutun konum ve özelliklerini giren herkese piyasa değerini anında sunmaktadır. Türkiye’nin her yerinde saha araştırmaları yapan lisanslı Endeksa değerleme uzmanlarının hazırladığı verilere dayanarak anında bilgi veren platform, otomasyona dayalı istatistiki modelleme ve makine öğrenimi yöntemleri ile konut değerlerini hızla ve doğru bir şekilde hesaplayabilmektedir. Endeksa, konut satış ve kira değerlerinin yanı sıra bölge bazında yaşayanların demografik bilgileri, bölgedeki ticari parametreleri ve yaşam alanlarını da sunmaktadır. Gayrimenkul profesyonellerinin yanı sıra bireysel kullanıcıların da yoğun olarak kullandıkları platform, kullanıcılara yapmış oldukları otomatik değerlemeleri raporlayabilme, güvenilir ve bağımsız görüşe ulaşmak için bulundukları bölgelere hakim deneyimli uzmanlardan görüş raporu talep etme imkanı da sağlamaktadır. Endeksa ile en iyi yatırım bölgelerini hızla belirlemek mümkün olmaktadır. Yatırım için düşünülen bölgeler il, ilçe, mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, konut türüne göre ortalama kiralara, satış fiyatlarına ve fiyat değişim trendlerine ulaşmak sadece saniyeler almaktadır. Kullanıcılar kendi evlerinin değerini de kolaylıkla öğrenebilmektedir. Bunun için haritadan işaretleyip konut özellikleri girildiğinde, Endeksa evin piyasa değerini anında hesaplamaktadır. Yaşam tarzına göre ev seçimi de Endeksa ile kolaylaşmaktadır. Kullanıcının yaşamayı düşündüğü bölgeler il, ilçe mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, sosyal göstergeler ve çevredeki yaşam olanakları hızla görüntülenmektedir. Uzman görüşü ise Endeksa’nın bir diğer fark yaratan hizmetidir. Bireysel ya da ticari karar vermeden önce kullanıcılar lisanslı Endeksa uzmanlarının görüşüne başvurabilmektedir.