Emrullah Yedikardeş “2013 yılında yüzde 46, 2018 yılında yüzde 47 olan sıfır konutların payı 2022 ‘de yüzde 31’in altına indi. Bunda son yıllarda yeni konut üretiminin az olmasının yanı sıra ihtiyaca yönelik konut üretilmemesinin ve artan maliyetlerden dolayı yüksek konut fiyatlarının da payı bulunuyor” dedi.
Türkiye genelinde Ağustos ayında toplam konut satışları yıllık bazda yüzde 12.7 azalarak 123 bin 491 adet olarak gerçekleşti. Bunun içinde sıfır tabir edilen birince konut satışının sayısı 39 bin 25 olarak açıklandı. Böylece sıfır konutların toplam satış içindeki payı yüzde 31’in altına indi.
Türkiye’de yıllık bazda konut satışlarındaki belirgin düşüşün dikkat çekici olduğunu belirten Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş ancak gerçek analizin sıfır konut satışları üzerinden yapılması gerektiğini söyledi. İkinci el pazarında yüksek fiyatlardan kar elde edenlerin ve/veya zor duruma düşerek satış yapmak zorunda kalanların satışları olabileceğini belirten Emrullah Yedikardeş, bu nedenle ekonomik büyümeyi gösteren esas rakamın sıfır konut satışları olduğunu söyledi.
Karmar İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş yeni konutların satışının toplam içindeki payının 10 yılın en düşük seviyelerinde olduğuna dikkat çekti.
Sıfır konutların payı 2019’dan beri düşüşte
TÜİK verilerini değerlendiren Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, yeni konutların payının 2013-2015 yılları arasında yüzde 46, 2016-2018 yılları arasında yüzde 47 seviyesinde olduğunu ancak bu oranın 2019 yılı ile beraber düşüşe geçtiğini söyledi. Emrullah Yedikardeş “Oran 2019 yılında önce yüzde 38’e, 2020 ve 2021 yıllarında yüzde 31’e, 2022 yılında ise şu ana kadar olan zaman diliminde yüzde 31’in altına inmiş durumda” diye konuştu.
Pandemide üretim durdu, bu yıl fiyatlar fırladı
Türkiye’nin 2019 yılından itibaren zorlu bir süreç geçirdiğini belirten Emrullah Yedikardeş “Bunda 2019 yılında aşırı stok var söylemiyle yavaşlayan konut üretiminin pandemi döneminde 2 yıl duraklamasının da payı var, inşaat maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle konut fiyatlarındaki aşırı artışın da payı var, var olan konut üretiminin ihtiyaca veya talebe göre gerçekleşmemiş olmasının da payı var” yorumunu yaptı.
Piyasa dengeye gelip normalleşinceye kadar sıfır konutlardaki zayıf performansın sürebileceğini öngören Emrullah Yedikardeş, “Kendi müşterisini tanıyarak üretim yapan ve fiyat performansını da buna göre belirleyenler için satışta bir sorun olmayacaktır. Kaldı ki hükümetin arka arkaya müdahaleleri ile konut fiyatlarındaki hızlı artışın önüne geçilmekte olduğu görülüyor. Bu durum piyasanın normalleşmesine katkı sağlayacaktır” dedi.
Orta ve orta-üst gelir grubu projeleri duraksayabilir
Türkiye’nin dev sosyal konut hamlesinin dünyaya örnek bir yatırım hamlesi olduğuna dikkat çeken Emrullah Yedikardeş, projeye ilişkin alt ve orta gelir grubunun şimdiden milyonları aşan konut talebi olduğunu, bu nedenle önümüzdeki dönem özel sektörün orta gelir grubu satışlarında bir duraksama olmasının normal karşılanması gerektiğini söyledi. Emrullah Yedikardeş müşteri talebini karşılayan, konfor ve enerji tasarrufunda kalite sunan üst gelir grubu projelerinin bu duraksamadan etkilenmeyeceğini açıkladı.
Karmar olarak İstanbul Basın Ekspres Yolu’nda inşaatına başladıkları Karmar Sakura projesi geniş metrekareleri, geniş balkonları, huzur veren peyzajı, elektrik ve sudan tasarruf ettiren tasarımı, komşuların birbirini rahatsız etmesini önleyen izole yaşam garantisi ile orta üst ve üst gelir grubu tarafından tercih ediliyor. Toplam 46 bin metrekare inşaat alanında geniş daire ihtiyacını karşılamak üzere konut sayısı 241 adetle sınırlı tutulan projede en küçük dairenin büyüklüğü 117 metrekareden başlıyor.
Bölgenin yeni merkezi olmaya aday projesinde 1+1 ve stüdyo daireye yer verilmiyor. Basın Ekspres Yolu’nda aile sitesi açığını kapatacak olan yaşam projesi Karmar Sakura, 4 bin metrekareyi bulan yeşil alanları ile mahallenin havasını değiştirmeye hazırlanıyor.
Mimari konseptin her yerine hakim olan aile mahremiyeti projede daire girişlerinde bile kendisini hissettiriyor. Giriş kapıları, komşuların birbirini rahatsız etmemesi için girintili olarak yapılırken, ses izolasyonlu çift duvar sistemi ile rahatsız edici hiç bir gürültüye izin verilmiyor. Ayrıca konutlarda bulunan yerden ısıtma sistemi ses izolasyonunun yatayda da gerçekleşmesini sağlıyor. Evleri ailelerin birlikte zaman geçirdiği yaşam alanları olarak tanımlayan Karmar Sakura’da dairelerin büyüklüğü 192 metrekareye kadar çıkıyor.
Hem çevreye hem bütçeye dost
Dünyaya karşı sorumluluk bilinciyle tasarlanmış yeşil bina özellikleri sayesinde ailelerin bütçesine katkı sağlayan projede lavabolarda kullanılan gri sular arıtılarak yeniden klozetlerde kullanıma sunuluyor. Ayrıca yağmur suları toplanarak bahçe sulamasına yönlendiriliyor. Böylece Karmar Sakura sakinlerinin su faturaları en az yüzde 25 oranında azalıyor. Enerji kaynaklarını doğru kullanmayı hedefleyen projede yerden ısıtma sistemiyle %40 enerji tasarrufu sağlanıyor. İnşaat malzemesi seçiminden mimari tasarımına kadar her detayı, A sınıfı Enerji Kimlik Belgesine göre oluşturulan Karmar Sakura, İstanbul’un ilk gri su ruhsatlı konut projesi olarak dikkat çekiyor.
Projeyle ilgili detaylı bilgi için : www.karmarsakura.com