Satışlar patlamış, fiyatlar artmıştı. Faiz oranlarındaki yükselişle birlikte artan fiyatların yeniden geri çekilmeye başladığını belirten Lüks Gayrimenkul Uzmanı Sühran Aras her dönemin kendi içinde yeni fırsatlar doğurduğuna dikkat çekti.

Haziran ve Temmuz aylarında rekor kırıldı

''2020 yılına sektörümüz büyük hedeflerle ve heyecanla başlamıştı. Ancak, tüm dünyada yaşanan pandemi süreci küresel piyasaları etkilediği gibi elbette gayrimenkul sektörünü de sarstı. Aylar süren durgunluğun ardından yaşanan konut talebindeki birikim ve kredi faiz oranlarındaki indirim birleşince, inanılmaz bir haziran ve temmuz ayı geçirdik. Deyim yerindeyse ofislerimizde telefonlarımız hiç susmadı. Zaten tüm zamanların da rekorları kırıldı.

Konut kredisi kullanımında %45'lik artış oldu

Yılın 7 aylık dönemine baktığımızda rakamlar da bize bunu söylüyor: BDDK verilerine göre,kamu mevduat bankalarının kullandırdığı konut kredisi de geçtiğimiz yıla göre %45,24 artış göstermiş. Tabi gayrimenkulü yalnızca oturum amaçlı düşünmemek lazım. Gayrimenkul yatırım amacıyla da ülkemizde uzun yıllardır kullanılıyor. Hatta yatırımda her dönem en güvenilir limanlardan biri oluyor. Henüz mart ayında, sürecin en başında konut fiyatlarının düşüklüğünü fırsat bilen yatırımcıların da konut aldığını unutmamak gerekiyor. Bunların bir kısmı haziran ve temmuz ayında yükselen fiyatlarda, kâr ile konut yatırımlarını elden çıkarırken, bazıları da uygun kredi ile yatırım sepetlerine yeni konut eklediler.  

Faizler yükselince talepler azaldı, yeni fırsatlar doğdu

Yaşanan tüm bu süreç gayrimenkul sektörü adına adeta bir kan nakli gibi oldu. Ancak, kredi faiz oranları yükselmeye başlayınca, talepler azalmaya ve satışlar stabil bir hale gelmeye başladı. Bunun fiyatlar üzerindeki etkisi aşağı yönlü olacaktır çünkü fiyat ile kredi faiz oranı arasında ters bir orantı var. Ancak bu defa da düşük fiyatları fırsat görenler ortaya çıkacak ve yine konut talebinde bulunacaktır. Dolayısıyla gayrimenkul sektöründe karamsar olmaya yer yok!

Konutta talepler değişti

Son olarak, pandemi sürecinin tüketici alışkanlıklarını değiştirdiğini de unutmayalım. Konut üreticileri, tüketicinin pandemi sürecinde değişen alışkanlıklarına göre konutlar üretmeye başlıyor. Örneğin balkonlu projelere ağırlık veriliyor, alanı artan bahçeler, teraslar geliyor, müstakil evlerde tasarım değişiyor, evlere çalışma odaları ekleniyor. Bu da farklı bir yönde talep alımı demek aslında. Hep birlikte neler olacağını göreceğiz.