Aşırı yükselen konut fiyatları orta ve alt gelir gurubunun alamayacağı boyutlara ulaşınca ev almak için çok uzun vade ve faizin düşük olması şart bunlar oluşmaz ise konutlar yapımı durabilir ve satılmayan konutlar elde kalabilir bunların yaşanması durumunda fiyatlarda düşüşler başlar.

Konut satışlarında meydana gelen gerileme gayrimenkul sektörünü endişelendiriyor. Konut kredisi faizlerinin yüksek olmasından dolayı konut satışlarında bazı gerilemeler meydana geliyor. Faiz indiriminin olması durumunda konut satışlarının yükseleceğini düşünen gayrimenkul sektörü bir faiz indirimi beklentisi içerisine girdi. Konut sektöründeki son gelişmeleri Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun yorumladı.

KONUT SEKTÖRÜ FİNANSMANA ULAŞAMIYOR

Konut sektöründe büyük projeleri yönetmenin çok zorlaştığını söyleyen Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Büyük projeleri yönetmek son dönemlerde oldukça güçleşti. Büyük projelerin büyük finansmanı oluyor.

AvrupaKonutlariEsentepe_2-3

Son dönemlerde finansmana ulaşmak da oldukça güç bir hale geldi. Konut satışlarındaki hız artık yavaşladı. Geri dönüş sağlanamadığı için projeler daha fazla finansmana ihtiyaç duyar hale geldiler. Arsa maliyetleri yüzde 40 – 60 seviyesine yükseldi.” dedi.

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ DÜŞMELİ

Konut kredisi faizlerinde indirim yapılmasını söyleyen Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Yabancıya konut satışı yaparak Türkiye’de konut sektörü ayakta kalamaz. Yabancının toplam konut satışındaki payı bellidir. Üç aşağı beş yukarı olur ama daha fazla olmaz. Bundan dolayı vatandaşın konut alabilmesi için finansman erişimini sağlamak gerekiyor. Bu da konut kredisi faizlerinde indirim yapmaktan geçiyor. Konut kredisi faizleri yüzde 1’in altında olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

SOSYAL KONUT PROJESİ MARKALI KONUTLARA ZARAR VERMEZ

TOKİ’nin sosyal konut projesini de değerlendiren Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Bu sosyal konut projesi zaten gerekliydi. Açıklanan proje büyük ihtimalle başarılı olur. Türkiye’de konut sahipliği oranları yüzde 60’ın altına düştü. Sosyal konut projesi bu rakamı yukarıya çekecektir. Bu sosyal konutların markalı konutlara herhangi bir zararı olmayacaktır. Kulvarı da farklı, müşterisi de farklı. Konuta ihtiyaç var ama satın alma gücü yeterli değil. Sosyal konut projesi ile konut satışları tabana yayılabilecek.” şeklinde konuştu.