Büyük şehirlere hem yerli hem de yabancı göçlerinin devam etmesi, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bu ülkelerden gelenlerin sayısında ciddi artışlar, başka şehirlerde okuyan öğrenci nüfusunun artması, yeni evlilikler ile birlikte kiralık konutlara olan talep artışı önümüzdeki dönemlerde de devam edecek gibi görünüyor. Bu durumda yeni ev arayan aylarca kiralık daire bulamıyor, bulduğunun fiyatı bütçesini aşıyor. Mevcut kiracılar fahiş zam talepleriyle karşılaşıyor, ev sahipleri ise gelirlerini arttırmak istiyor.

Artan inşaat maliyetleri ile birlikte yükselecek konut fiyatları karşısında ev sahibi olmak çok daha fazla zorlaşacak. Ayrıca bu durum yeni konut arzını da olumsuz yönde etkiliyor. Oysa kira piyasasının normale dönmesi için en önemli etken, arzı yani yeni konut sayısını artırmak.

Konut talebinin yüksek, arzın düşük olduğu bölgelere yönelik olabildiğince proje geliştirilmesi çok önemli. Emlak Konut ve TOKİ’ye bu dönemde her zamankinden çok ihtiyaç var. Özel sektöre yönelik kontrollü teşvikler, yasal kolaylıklar da düşünülebilir.