Tüm sektörlerde yaşanan maliyet artışlarının piyasa fiyatlarına anormal artışlar şeklinde yansıdığını söyleyen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, özellikle son çeyrekte yaşanan döviz artışının gayrimenkul sektöründeki maliyetleri ikiye katladığını belirtti. Çulhalık “Bu durum karşısında yeni konut üretimi durma derecesinde yavaşlarken ister barınma için olsun, ister yatırım için olsun konuta olan talep her zaman canlılığını korudu ve fiyatlar daha da yükseldi. Ancak şimdi inşaat şirketleri yeniden üretime geçmeye başladılar, yeni projeler açılıyor. Bu yıl, beklemede kalan taleplerin alıma döneceği bir olacak” dedi.

Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybından hareketle yatırımcıların bir kısmının varlıklarının değerlerini koruma amacıyla konuta rağbet gösterdiğini kaydeden Çulhalık, ancak oturum amaçlı konut sahibi olmayı bekleyenlerin harekete geçmek için birtakım destekleri beklediklerini söyledi. Çulhalık “Satışlara baktığımızda bir miktar döviz varlığının konuta yöneldiğini görüyoruz ve önümüzdeki dönemde dolar ve altından gayrimenkule dönen bir kitleyle de karşılaşacağız. Fiyatların daha da artacağı inancı ve konut yatırımının enflasyona karşı önemli bir korunma aracı olması nedeniyle satışlar olacaktır. Ancak beklemede olan kesim konut kredi faizlerinde düşüş bekliyor. Bu olursa 2022 yılının faizlerin düştüğü, birikmiş talebin satın almaya döndüğü bir yıl olacağını tahmin ediyoruz. 

Devletin arsa üretmesi ve yeni konut üretimini teşvik edecek vergi düzenlemelerini hayata geçirmesi de sürece büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Gayrimenkul en güvenilir yatırım aracı..

Öte yandan; 2022 yılının, yeni arzların artacağı bir yıl olacağının altını çizen İhsan Çulhalık, bu çerçevede de hem sıfır hem de ikinci el taşınmaz ticaretinde hareketli bir döneme girileceğini söyledi. Yabancılara satışta ise yeni rekorların gerçekleşeceğine ve gayrimenkul ihracatının da hareketleneceğine işaret eden Çulhalık, gayrimenkulün her zamanki gibi güvenilir bir yatırım aracı olacağını belirtti.