Turyap ve Turk Emlak Haber Ajansı iş birliği ile hazırlanan araştırmaya göre, yüz yüze eğitimin başlamasına az bir zaman kala öğrenciler için kiralık ev bulmak neredeyse imkansıza yakın hale geldi. Okulların başlamasına haftalar kala öğrencilerin de kiralık ev telaşı başlamış durumda. Uzun süredir uzaktan eğitim dolayısıyla evlerine dönen öğrenciler için tekrar okula dönme vakti geldi.

Kiralık ev fiyatları cep yakacak!

Turk Emlak Haber Ajansı önümüzdeki günlerde büyük sıkıntıya neden olacak kiralık ev konusunu araştırdı. Turyap temsilciliklerinden edinilen bilgilere göre konunun sadece öğrencilerle ilgili olmadığına dikkat çekildi. Uzun zamandır yeni konut projesi yapılmaması sebebiyle, var olan satılık konutlardaki fiyat artışının etkili olduğu belirtildi. En büyük sebebin yüksek fiyatlı evleri alamayan vatandaşın tercihini kiralık konuttan yana kullanması olarak da gösteriliyor.

Konuyla ilgili Turk Emlak Haber Ajansına konuşan Turyap Ortaköy Temsilcisi Vedat Ali Balcı şunları söyledi;

"Bölgemizde kiralık portföy bulma konusunda ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Kiralık fiyatların neredeyse iki katına çıkması sebebiyle daire değiştirme planı olanlar da yeni oluşan fiyatları görüp vaz geçiyorlar. Kiralar yükseldi, buna rağmen kiralık alternatifimiz çok kısıtlı durumda. Henüz ögrenciler de tam olarak gelmeye başlamadı diyebiliriz. İlerleyen günlerde çok daha fazla problem olacak gibi görünüyor." diyerek sözlerini tamamladı.

Acıbadem'de Kiralık daireler 1 gün içinde kapışılıyor

"Turyap Acıbadem Temsilcisi Musa Deviren; İstanbul'un gözde bölgelerinden Acıbadem'de zamlardan nasibini almış durumda" yaşanan süreçle ilgili şu açıklamalarda bulundu;

"Sadece Acıbadem bölgesini değil Anadolu yakası hatta tüm İstanbul’u kapsayan aşırı bir kira artışı ve arz eksikliği ile karşı karşıyayız. Bitmiş bina stoğunun azalması,kentsel dönüşüm projelerinin tekrar canlanması, pandemi nedeniyle kapalı ünüversitelerin yeniden açılacak olması, bunun yanında deprem endişelerinin gündeme gelmesi gibi nedenler kiralık konutlara talebi sınırsız oranda artırdı. Bölgemizde kira artışları yüzde 35-50 seviyesinde olup bu oran sıfır projelerde dahada artış göstermektedir. Buna mukabil arz ise gittikçe azalmakta, bulunan konutlar ise bir gün içersinde tutulmaktadır."

Pandemi ile yeni konut üretimi de durdu

Kiralardaki artışın öğrencilerin gelecek olmasından kaynaklanmadığını vurgulayan uzmanlar, konut sektöründe yeni konutların üretilmemesi, ve eldeki konutların fiyatlarının yükselmesi sebebiyle, insanların kiralık konutlara yönelmesinden kaynakladığı bildirildi.

Bu sene yüz yüze eğitime geçiş yapılacak olması nedeni ile hem yeni kayıt olan öğrenciler, hem de evlerini boşaltan eski kayıtlı öğrencilerin, ev arayışlarının aynı döneme denk gelmesi olarak gösteriliyor.

Turyap Antalya Temcilcisi İlker Ay konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu;

Antalya'da kiralık konut sıkıntısı yaşanıyor

"Kiralık konusunda ciddi bir sıkıntı var. Pandemi'den sonra yeni konut üretimi olmadığı için insanlar kiralığa yöneldi. Kiralık sıkıntısının nedeni öğrenciler değil, genel bir sıkıntı var. Fiyatlar yüzde yüz arttı diyebiliriz. Buna bir de tam olarak yansımasa da öğrencilerin gelecek olmasının verdiği hareketlilik de eklenince sıkıntının daha da büyüyeceğini düşünüyoruz.

Aslında pandemi döneminde ilk başlarda öğrenciler online eğitime geçtiği için evleri boşaltmışlardı. O dönemde öğrencilerin yoğun yaşadığı bölgelerde kiralık daire stoğu artmıştı. Ancak zaman içinde satılık fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, ve memur tayinleri sonunda kiralık talebi azaldı. Şu anda ciddi sıkıntı çekiyoruz fiyatlar çok yüksek. Öğrencinin yaşayabileceği çok donanımlı olmayan normal bir binada 1+1 daireler 2 bin TL civarında. 2+1 daireler 3 bin TL'den kiralanırken, 3 + 1 daire ise 3 bin TL ile 5 bin TL aralığında kiralanabiliyor." diyerek sözlerini tamamladı.

İzmir Urla'da satılık ve kiralık konutlarda artış sürüyor

Üniversitelerin yoğun olduğu şehirlerde öğrencilerin kiralık ev arayışları hızlanırken, yaşanan talep artışı kiralık ev fiyatlarına zam olarak yansıdı. Piyasada uzun süredir devam eden kiralık daire kıtlığı bir anda öğrencilerin yoğun talebi ile kesişirken oluşan piyasada kiralara bu seferde öğrenci zammı yansıtıldı.

Turyap Urla Temsilcisi Emre Koçyiğit tarafından Emlak Haber Ajansına aktarılan bilgiye göre Urla ilçesi de zamlardan etkilenmiş olduğu görülüyor,  Koçyiğit'in konuyla ilgili değerlendirmesi şu şekilde;

"İzmir'de Pandemi ve deprem sonrasında rakamlarda afaki bir artış olması hem kira fiyatlarına hem de satılık fiyatlarına büyük ölçüde yansımıştır. Urla bölgesinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olması sebebiyle kiralık talepleri yavaştan oluşmaya başladı. Urla Merkezde 30 yıllık bir binada bulunan bir 3+1 doğalgazlı dairenin fiyatı 2.500 TL, 1+1 ve 2+1 yeni diyebileceğimiz yapılardaki evlerin kiralık fiyatları ise 1.500-2.000 TL bandında seyretmektedir. Üniversite etrafında Gülbahçe mevkisinde bulunan kiralık 1+1 eşyalı ve eşyasız evlerin ortalama fiyatları ise 1.500-1.750 TL bantlarında seyretmektedi. Gelecek ay bunun etkileri daha da belirginleşecek.” diyerek bu sene kiracıları, öğrencileri ve ailelerini üzecek seviyelere yükseldiğini belirtti.

Kahramanmaraş'ta fiyatlar uygun seyrediyor

Salih Havan Turyap Kahramanmaraş Binevler Temsilcisi;

"Kahramanmaraş'ta üniversite bölgesinde fazlaca öğrencilere yönelik 1+1 rezidans ve apart tarzı daireler mevcut. Son iki yılda ev kiraları iki katına çıkmasına rağmen, bu 1+1 dairelerin pandemi nedeniyle boş kalmasından kaynaklı fiyat artışı bu dairelere yansımadı. Şu anda eşyalı 1+1 üniversite bölgesindeki daireler 1.000-1.200 TL aralığında gidiyor. " diyerek sözlerini tamamladı.

Kiralık daire bulmakta zorlanıyoruz

Kayseri ili de diğer şehirlerde olduğu gibi kiralık konutlarda sıkıntı çeken şehirlerin başında geliyor. okulların açılmasına az bir zaman kalması nedeniyle ilerleyen dönemde sıkıntıların katlanarak artacağına değinen Turyap Kayseri Melikgazi Temsilcilisi Cavid Özden şunları söyledi;

"Satılık dairenin çok olması, kiralık dairelerin az olması sonucunu doğuruyor. Kiralık dairelerin 2019 yılına endeksli fiyat artışı neredeyse yüzde 40 ları buldu. Şu anda da tayin ve öğrenci talebi nedeni ile kiralık daire bulmakta çok zorlanıyoruz. Melikgazi ilçesinde aylık 1000 TL' den 10.000' TL (villa) ye kadar fiyatlar değişmekte. Ortlama daire fiyatları 1.500 TL ile 3.000 TL arasında değişmekte."diyerek sözlerini tamamaladı.

Ankara'da öğrenci yurtları ve ev kiraları tavan yaptı

Başkent Ankara'da kiralık konutlar bakımından oldukça sıkıntılı günler yaşıyor. Kiralık konutlarda yaşanan artışa değinen Turyap Ankara Tunalı Hilmi Temsilcisi Tolga Sözer, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu;

"Bölgemizde bulunan yurtlar  pandemin yaşattığı kapanma süreçleri ve ekonomik krize dayanamayarak bir çok yurt kapanmıştır, mevcut kalan yurtlarda fiyatlarına 1.5 yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 100 yakın fiyat artışı gerçekleşmiştir. Sebebibi kısaca şöyle;

- Okulların ve  Üniversitelerin açılıyor olması ,

- İnşaat maliyetlerin ciddi artış göstermesi satılık fiyatlarına oda kiralık fiyatlarına yansıması,

- Bununla beraber son dönemde yeni inşaat arzının az oluşu da fiyatları  artıran etkenlerdendir

Yukarıda belirtilen bütün etkenleri toparlandığında kiralık ev bulmakta ciddi sıkıntılar yaşanmakta olup buda kiralara yansımıştır. "  diyerek sözlerini tamamladı.

İzmirli depremzede öğrenciler ve aileleri stresli günler geçiriyor.

Türk Emlak Haber Ajansı, İzmir'i vuran deprem'de yaptığı fedakar çalışmalarla adından söz ettiren  İzmir Turyap Bornova Temsilcisi Hüseyin Atıcı'ya son son durumu sordu. Konuyla ilgili son durumu paylaşan Atıcı şu açıklamalarda bulundu:

"6 Devlet, 3 vakıf üniversitesinin bulunduğu İzmir'de, ilgili makamlarca yüz yüze eğitimin başlaması ile ilgili yapılan açıklamalar sonrası, özellikle Ege ve Yaşar Üniversitesi'nin bulunduğu Bornova ilçesinde, öğrencileri ev telaşı sardı. Yurtların yetersiz kalmasından dolayı barınma ihtiyacı için ev kiralamak isteyen öğrenciler, geçen yıla göre yüzde 50 oranında kira artışları ile karşılaştı.

30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan talihsiz deprem sonucunda en çok hasarı alan Bayraklı ve Bornova ilçerinde deprem yönetmeliğine uygun konutların sayısının yetersiz kalması ve talep fazlalığından dolayı ,öğrenciler ve aileleri stresli günler geçiriyor." diyerek sözlerini tamamladı