KENTSEV’in araştırma yaptığı ve toplamda 33 milyon resmi nüfusa sahip İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli’de insanların yaşadığı yaklaşık 2.9 milyon konutun 17 yaş üstünde olduğu ve risk grubunda kabul edilen bu konutlarda yaklaşık 10.5 milyon kişinin yaşadığı tespit edildi.

“Kentsel dönüşüm sadece İstanbul’u değil, tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir durum olduğunu ifade eden KENTSEV Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Haldun Ersen, yaşlı konut stokunun özellikle eski yerleşim yerlerinde yoğun olduğunu kaydederek “Yaklaşık 33 milyon insanın yaşadığı ülke nüfusunun yüzde 40’ının ikamet ettiği 6 büyük kentinin konut stokunu araştırdık. Çünkü, konutların yaşlanması ile deprem arasında doğrudan bir ilişki var. Bu nedenle yaşlı konutları bertaraf edebilmemiz için bu araştırmayı ortaya koymamız önem arz ediyordu” dedi.

Haldun Ersen, araştırmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“İstanbul’daki 4.6 milyon konuttan 1.4 milyonu, Ankara’da 1.8 milyon konuttan 540 bini, İzmir’de 1.5 milyon konuttan 510 bini, Bursa’da 940 bin konuttan 206 bini, Antalya’da 820 bin konuttan 106 bini ve Kocaeli’de 580 bin konutun 116 bini 17 yaş ve üzerinde bulunuyor. TÜİK verilerine göre ise hane halkı ortalaması İstanbul’da 3.8, Ankara’da 3.6, İzmir’de 3.4, Bursa’da 3.7, Antalya’da 3.6 ve göre Kocaeli’de de 3.9 olarak açıklandı. Bu iki rakamlar çarpıldığında, yaklaşık olarak İstanbul’da 5.3 milyon kişi, Ankara’da 1.9 milyon kişi, İzmir’de 1.7 milyon kişi, Bursa’da 765 bin kişi, Antalya’da 383 bin kişi ve Kocaeli’de 452 bin kişi riskli evlerde yaşıyor.”

“Veri olmadan binaları iyileştirmek imkansız”

Veri olmadan binaları iyileştirmenin imkansız olduğunun altını çizen Ersen, “Daha önceki yaptığımız araştırmada da ilçelerdeki hasarlı konut sayısını belirlemiştik. Araştırma yaptığımız altı şehirde gerçekleşecek olası bir depremde ne kadar kişinin bu felaketten etkileneceğini ortaya koyduk” diye konuştu.