Türkiye’de son 10 senede depreme dayanıksız 2,8 milyon konut yenilenirken, riski yapıların dönüşüm çalışmalarına da hız kesmeden devam ediliyor.  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, yurt genelinde yatırım değeri 110 milyar TL olan 330 bin dönüşüm ve sosyal konutun inşası sürüyor. Bu dönüşümün 130 bininin yapıldığı İstanbul’da Pendik’ten, Gaziosmanpaşa’ya, Esenler’den Üsküdar’a kadar pek çok ilçede riskli olduğu tespit edilen konutlarda yenileme çalışması var. Kentsel dönüşümde çalışmalar hız kazanırken, konutları yıkılan hak sahiplerinin de mağdur olmasına engel olunuyor. Riskli binasından çıkmayı kabul eden ve konut kentsel dönüşüme veren hak sahipleri ve kiracıların, inşaat süresince başka bir evde yaşaması için devletten kira yardımı alabiliyor. 

BİN 1.150 TL’YE KADAR

Kira yardımları 715 TL ile 1.150 TL arasında değişiklik gösteriyor. Söz konusu tutarın bü sene yükselmesi bekleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın TBMM’den geçen 2022 bütçesine göre; kentsel dönüşüm kapsamında bu senenin sonuna kadar 1 milyar Türk Lirası, gelecek sene 1,2 milyar Türk Lirası, 2024-2025 döneminde de 2,4 milyar Türk Lirası kira yardımı yapılacak. Kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleştirilen faiz sübvansiyonu 2021'de 21 milyon Türk Lirası seviyesine çıkarken, üç senelik dönemde 155 milyon TL’yi bulacak.

18 AY BOYUNCA HESABA YATIYOR

Devletin vatandaşa sağladı kira yardımları her ay banka hesaplarına ödeniyor. Bakanlık tarafından sunulan bu destek, 18 ay hak sahibine ödeniyor. Kira yardımları kentlere göre değişiklik gösteriyor. Bugün Ankara, İstanbul ve İzmir’de kira yardımı 1.150 TL şeklinde veriliyor. Mevcut şartlarda kira yükselişleri Tükeciti Fiyat Enflasyonu’nun (TÜFE), 12 aylık ortalamasına göre belirleniyor. TÜFE’nin 12 aylık ortalaması da yüzde 22,58. Söz konusu oran üzerinden hesaplanması halinde kira yardımlarının 1.409 TL'ye çıkması söz konusu olabilecek.

KONUT BAŞI 160 BİN TL GÜÇLENDİRME KREDİSİ

Yeni Şafak'tan Hamide Hangül'ün haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca, riskli yapılar için bankalardan kullandırılacak dönüşüm ve güçlendirme kredileri 2 kat yükseltildi. Bu durumun İstanbul’da 1.7 milyon konutu ilgilendirdiğine dikkat çeken Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, TL'den 160 bin TL'ye çıkarıldığını dile getirdi. 

YIKIM SONRASI BİR YILDA BAŞVURU ŞARTI

-Hak sahiplerinin kira yardımından yararlanabilmesi için, tahliye tarihinden itibaren bir sene ya da binanın yıktırıldığı üç ay içinde, riskli yapının yer aldığı ildeki Bakanlık il müdürlüğü veya belediyelere başvuruda bulunması gerekli. 

-Başvuruda bulunan kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi

-Hak sahibi tarafından doldurulan başvuru dilekçesi

-Yapının riskli olduğunu gösteren rapor ve yıkım formu

-Hak sahibinin veya vekilinin hesap cüzdanı fotokopisi - Güncel tapu kaydı veya tapu belgesi

-Başvuru sahibinin ismine olan elektrik, su, doğalgaz gibi bir fatura belgesi

-Söz konusu faturanın son üç aylık sürece ait olması koşulu bulunuyor.