Bugün İstanbul’da gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla Kentsel Dönüşüm Eylem Planını açıklayan Bakan Kurum, Türkiye genelinde dönüştürülmesi gereken 6.7 milyon konuttan acil ve öncelikli durumdaki 1.5 milyon konutun dönüşümünün 5 yıl içerisinde sağlanacağını söyledi.





Konuşmasında 8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı hazırladıklarını kaydeden Kurum, “Bu kapsamda kentlerin dönüşüm anayasasını oluşturacağız.” dedi.





Kaçak yapılaşmaya hiçbir şart altında müsaade edilmeyeceğini söyleyen Bakan Kurum, “81 ilde mevzuata aykırı yapıların yıkımını etaplar halinde gerçekleştireceğiz. İstanbul’da da bu süreçte hem valilik hem de belediyeler çok önemli bir süreci yürütüyorlar.” şeklinde konuştu.





2012 yılından bugüne kadar 53 ilde ilan edilen 281 çalışma alanında kentsel dönüşümü başlattıklarını ve bu alanda 1 milyon 166 bağımsız birimin dönüşümünü başlattıklarını, bir kısmının yapılarak hak sahiplerine teslim edildiğini, bir kısmının da inşa aşamasında olduğunu ifade eden Bakan Kurum, kira, taşınma yardımı, kamulaştırma yardımları olmak üzere belediyelere ve vatandaşlara 11 milyar lira kaynak sağlandığını belirtti.