1999 depreminin üzerinden 20 yıl geçti. Beklenen büyük bir deprem daha var.. Daha çok acı yaşamamak ve daha sağlam binalarda oturmak için harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde kentsel dönüşüm hareketi başlattı.





İstanbul, en çok binanın yıkılarak dönüşüme girecek şehirlerin başında geliyor. Esenler’de 8 bin, Gaziosmanpaşa’da 4 bin 748, Başakşehir’de 2 bin, Kadıköy’de 1.650, Bağcılar’da 1.015 ve diğer ilçelerle birlikte İstanbul’da ilk etapta toplam 25 bin bina yıkılacak.





İnsanların kendi vücutları gibi oturdukları evlerin bina sağlığına da özen göstermeleri gerektiğinin altını çizen Mimar Nihat Şen, burada en büyük sorumluluğun apartman sakinlerinde olduğunu belirtiyor. Mülk sahiplerinin bir kereye mahsus mevcut binalarını olası bir doğal afete karşı risk taşıyor mu taşımıyor mu öğrenmeleri açısından bina check-up’ı yaptırmalarını tavsiye den Şen, bir büyük sorumluluğun da belediyelerde olduğunu belirtiyor.





Belediyelerin bu süreçte taşın altına ellerini koymaları gerektiğini dile getiren Şen, her belediyenin sorumluluğunu taşıdığı ilçelerin hudutları içinde yer alan binaların incelemesini biran önce yaparak kentsel dönüşüm sürecinde aktif rol üstlenmelerinin çok önemli olduğunu söyledi.





Kaynak: CNN Türk