31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı ek inşaat alanları içeren yapıları kapsayan imar barışında yapılan başvuruların denetimleri  devam ediyor.





Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden yapılan açıklamaya göre son bir ay içinde İstanbul’da yapılan denetimlerde usulsüz bir şekilde imar barışından faydalanmak istediği anlaşılan 8 bin 435 yapı tespit edildi.





Yapılan denetimler neticesinde 1 Ocak 2018 tarihi ve sonrasında iskan ruhsatı alınmış yapılar için imar barışı kapsamında 2 bin 202 adet Yapı Kayıt Belgesi’nin alındığı tespit edilirken 5 bin 421 adet Yapı Kayıt Belgesi’nin imar barışı düzenlemesine aykırı nitelikte olduğu görüldü. İstanbul Tarihi Yarımada ile Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm içinde kalan alandaki yapılar için de 812 adet Yapı Kayıt Belgesi düzenlendiği görüldü.





İmar barışı fırsatçılarının yaptığı uygunsuzluklar arasında yapıların bir kısmının 31.12.2017 tarihinden sonra yapıldığı, bir kısmında Yapı Kayıt Belgesi alınan yapı yerine farklı bir yapı yapıldığı tespit edilirken imar barışı kapsamında arsa üzerinde hiçbir yapı olmaması durumuna da rastlanıldı.





Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘un üç gün önce Bingöl’de açıkladığı Türkiye’de artık hiç bir şekilde kaçak yapıya müsamaha gösterilmeyeceği açıklamalarıyla birlikte Türkiye genelinde sayıları 2 bin 100’e çıkartılacak imar denetçileri timi de bugünden itibaren kaçak yapılarla ilgili çalışmalarına başlıyor.