Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, iftar programında Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde şantiye çalışanları ve vatandaşlarla bir araya geldi. Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinin tarihi bir karar olduğunu söyleyen Bakan Murat Kurum, geçmişten gelen sorunların da tek tek aşıldığını açıkladı. 

FİKİRTEPE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ İÇİN YENİ AÇIKLAMALAR 

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi için verdikleri her sözün arkasında olduklarını söyleyen Bakan Murat Kurum, “O gün burada sizlere Fikirtepe’nin çocuklarımızın, hayatını burada geçiren büyüklerimizin bize emaneti olduğunu söylemiştik. Bu emanetin geleceğe sağlam bir şekilde taşınabilmesi için de elimizden ne geliyorsa yapacağımızın sözünü vermiştik. Allah’a şükürler olsun ki verdiğimiz sözleri takvime uygun olarak yerine getiriyoruz. Fikirtepe’de çocukların sağlıklı yuvalarda yaşadığını, bahçelerde cıvıl cıvıl koştuklarını görmek için sabırsızlanıyoruz. İnşallah o mutluluğu Fikirtepeliler ile beraber yaşayacağız. Burada hak sahibi vatandaşlarımızın anahtarlarını Sayın Cumhurbaşkanımız ile beraber vereceğiz.” dedi. 

SORUNLAR TEK TEK AŞILDI

İstanbul’un yoğun göç alan bir şehir olduğunu belirten Bakan Murat Kurum, “İstanbul 1950’li yıllardan itibaren göç almaya başlamış bir kent olarak maalesef doğru ve sağlıklı bir planla şehirleşemedi. Fikirtepe bugün şehrin tam ortasında kalmış bir bölge haline geldi. Burası altyapısı yetersiz, depreme dayanıksız yapılardan oluşuyordu. Ayrıca sosyal donatılar açısından da çok sayıda mahrumiyeti vardı. Biz Fikirtepe’yi kentsel dönüşüm alanı olarak belirledik ve ardından da Fikirtepe ile çevresi uygulama imar planı onaylandı.

İlk başta özel işletmeler ile malikler arasında sözleşmeler yapılarak projenin ilk adımı atıldı. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı bu dönüşüm gerçekleştirilemedi. Ortaya beklenmedik ciddi sorunlar çıktı ve vatandaşlarımız arzu ettikleri evlerini alamadılar. Bu olumsuz tablo karşısında bizim seyirci olma şansımız yoktu. Tüm taraflarla bir araya gelip istişarelerde bulunduk. Her türlü olumsuzluğu, haksızlığı ortadan kaldırmak amacıyla örnek bir çalışma gerçekleştirdik.” dedi.

YENİ FİKİRTEPE NASIL OLACAK?

Yeni bir Fikirtepe için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Murat Kurum, “Yeni Fikirtepe’nin imarı açısında hedefleri ilan ettik. Bu Fikirtepe’nin içerisinde yeşil alanlar, vatandaşların faydalanacağı sosyal donatılar var. Bu Fikirtepe’de gençlerimiz ve çocuklarımız mutlu bir yaşam sürebilecekler. Çocuklarımız yarınlara çok daha umutla ve güvenle bakabilecekler.” şeklinde konuştu.

KONUTLAR NE ZAMAN TESLİM EDİLECEK?

Projenin son durumu hakkında da bilgi veren Bakan Murat Kurum, “Şu ana kadar Fikirtepe’de tüm yapıların tahliye ve yıkımlarını tamamladık. Ayrıca tüm adaların da ihalelerini gerçekleştirdik. Hepsinde de inşaat çalışmalarımız başlamıştır. Projenin ilk etabı kapsamında Fikirtepe’de 1134 konutun inşaatı tamamlanmış ve vatandaşlarımıza teslim edilmiştir. Gelecek yılın ortalarında da etap etap konut teslimleri yapacağız. 2 yılın sonunda 11 bin bağımsız bölümün inşaatı tamamlanmış olacak. Tüm vatandaşlarımızı yeni evlerine yerleştireceğiz. Bu proje İstanbul’un en prestijli projesidir.” dedi.